Fabrika duvana ide u dokapitalizaciju

Marina Čigoja
Fabrika duvana ide u dokapitalizaciju

Banjaluka - Savjet za privatizaciju Republike Srpske predložio je u četvrtak Vladi RS da formira komisiju za pregovore sa rukovodstvom Fabrike duvana Banjaluka radi razmatranja mogućnosti zajedničkog kapitalnog jačanja ovog preduzeća i obezbjeđenja stabilnog poslovanja i očuvanja radnih mjesta.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Miroslav Milovanović rekao je poslije sjednice Savjeta da je ovaj zaključak juče na sjednici Savjeta za privatizaciju jednoglasno usvojen, te da se ide u pravcu iznalaženja rješenja.

- Donesena je jednoglasna odluka da se ide u pregovore sa predstavnicima Fabrike duvana u smislu dokapitalizacije Fabrike od strane Republike i vlasnika - kazao je Milovanović.

Savjet je predložio Vladi da se umjesto stimulacije proizvodnje, za koju je Vlada u sljedeće tri godine Fabrici duvana planirala dati 7,5 miliona KM, ide na dokapitalizaciju.

Milovanović je naglasio da je interes Vlade da se očuva ciklus proizvodnje u Fabrici i postojeći broj radnika.

- Takođe, za nas su vrlo važni i prerađivači duvana, kojima želimo da obezbijedimo plasman njihovih proizvoda - kazao je Milovanović, koji nije želio da komentariše mogućnost povlačenja tužbe protiv "Antonić trejda" zbog kršenja ugovora o privatizaciji Fabrike.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da je za Sindikat veoma važno da kolektivni ugovor, koji su radnici potpisali sa vlasnikom, bude dio eventualnog ugovora, koji bi Vlada potpisala za podsticaj proizvodnje Fabrici duvana, da bi se dodatno osigurala prava radnika i broj radnika u Fabrici.
- Nama je važno da se nađe rješenje koje će očuvati radna mjesta, da se poštuje kolektivni ugovor i primanja radnika i ispod toga nećemo ići. Tražimo da svako nepoštovanje kolektivnog ugovora od strane poslodavca bude uslovljeno raskidanjem ugovora o stimulisanju proizvodnje - istakla je Mišićeva i dodala da je za Sindikat neprihvatljivo da se plate radnika u Fabrici duvana četiri godine zadrže na istom nivou, što je namjera vlasnika Fabrike.

Ona je istakla da se na dnevnom redu sjednice našla i mogućnost povlačenja tužbe za raskidanje ugovora između Vlade i "Antonić trejda".

- Savjet nije donio odluku da se tužba povuče. Povlačenje tužbe je u vezi sa postizanjem dogovora između vlasnika Fabrike i Vlade RS, u smislu novog ugovora o stimulisanju proizvodnje, a konačnu odluku o tome donijeće Vlada RS - kazala je Mišićeva.

Vlasnik preduzeća "Antonić trejd" Nebojša Antonić kupio je u septembru 2006. godine 55 odsto državnog kapitala u Fabrici duvana Banjaluka za 2,1 milion KM.

Pravobranilaštvo RS tužilo je početkom oktobra prošle godine preduzeće "Antonić trejd" zbog kršenja ugovora o privatizaciji Fabrike duvana Banjaluka i zatražilo naknadu štete od 4,3 miliona KM, uz tužbu i raskid privatizacionog ugovora.

Sindikat

Predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duvana Banjaluka Miroslav Marinković istakao je da je za radnike najvažnije da se proces proizvodnje ne zaustavi do konačnog dogovora. Napomenuo je da Fabrika duvana trenutno zapošljava 260 radnika i da radi smanjenim kapacitetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana