Fabrika duvana čeka Bugare

Dragana Keleč
Fabrika duvana čeka Bugare

Banjaluka - Predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duvana Banjaluka Miroslav Marinković rekao je juče "Glasu Srpske" da radnici i sindikalni predstavnici Fabrike duvana Banjaluka pozdravljaju dolazak bugarskog holdinga "Bulgartobako" u ovu fabriku.

Većinski vlasnik Fabrike duvana Banjaluka Nebojša Antonić i predstavnici bugarskog holdinga "Bulgartobako" trebalo bi, kako su agencije objavile proteklog vikenda,  da do kraja januara potpišu predugovor o prodaji većinskog kapitala u banjalučkoj Fabrici duvana.

Na sastanku, koji je održan u petak u Beogradu, prema izvještajima medija, dogovoreno je da bi poslije toga uslijedila prodaja, pa bi do polovine februara bugarska kompanija mogla da preuzme fabriku.

U upravi Fabrike duvana juče "Glasu Srpske" niko nije mogao da potvrdi ovu informaciju, a u javnost nisu izašli ni detalji i uslovi ove trgovine.

Marinković je naglasio da radnici očekuju da će normalizacijom procesa proizvodnje biti zaustavljena dugogodišnja propast ovog nekadašnjeg giganta, te da je bugarski holding ozbiljna firma.

- Radnici Fabrike duvana Banjaluka očekuju da će od svog rada moći da žive i da više neće preživljavati traume i stresove u vezi sa svojim daljim statusom - istakao je Marinković.

Naglasio je da je sindikat Fabrike duvana Banjaluka izradio novi kolektivni ugovor u kojem će biti zaštićena prava radnika u skladu sa Zakonom o radu.

- Očekujemo da će uskoro doći i do zvaničnog sastanka predstavnika "Bulgartobaka" i sindikata, kako bismo zaključili kolektivni ugovor u skladu sa Zakonom o radu - kazao je Marinković.

"Bulgartobako" iz Sofije ranije je poslao pismo namjere Vladi Republike Srpske i Nebojši Antoniću kao većinskom vlasniku Fabrike duvana Banjaluka da je voljan da preuzme fabriku, zadrži radnike i nastavi dalje sa djelatnošću i proizvodnjom. Njihov isključivi cilj kupovine Fabrike duvana je ulazak u CEFTA tržište.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je ranije da Vlada neće praviti smetnje ako dobije strateškog partnera koji će održati proizvodnju i zaposliti radnike u Fabrici duvana.

Holding "Bulgartobako", koji čine fabrike u Blagoevgradu, Sofiji i Plevenu, lider je na tržištu duvana u Bugarskoj sa 2.400 radnika i neto profitom u 2011. godini od oko 16 miliona evra. Njihov najznačajniji brend su cigarete "eva", te "viktori", "prestiž" i "femina".

Antonić, koji je vlasnik 55 odsto akcija Fabrike duvana Banjaluka, ranije je najavljivao potpisivanje predugovora sa Bugarima. Vlasnik preduzeća "Antonić trejd" kupio je u septembru 2006. godine 55 odsto državnog kapitala u Fabrici duvana Banjaluka za 2,1 milion KM.

Privatizacija

Pravobranilaštvo Republike Srpske tužilo je početkom oktobra 2011. godine preduzeće "Antonić trejd" zbog kršenja ugovora o privatizaciji Fabrike duvana Banjaluka i zatražilo naknadu štete od 4,3 miliona KM, uz tužbu i raskid privatizacionog ugovora.

Savjet za privatizaciju Srpske u julu prošle godine predložio je Vladi formiranje komisije za pregovore sa rukovodstvom Fabrike duvana o dokapitalizaciji ovog preduzeća, s ciljem njegove stabilizacije, obezbjeđenja stabilnog poslovanja i očuvanja radnih mjesta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana