Fabrika alatnih mašina Jelšingrad - Poslovi vrijedni milion evra

Milka Milunović
Fabrika alatnih mašina Jelšingrad - Poslovi vrijedni milion evra

BANjA LUKA - Banjolučka Fabrika alatnih mašina "Jelšingrad" dogovara posao sa "Iskrom" iz Kumanova vrijedan 400.000 evra, potvrdio je direktor ovog preduzeća Tomo Vojinović.

Istakao je da se za ino-tržište realizuju poslovi čija je ukupna vrijednost milion evra.

- Ruska firma "Kolmar" najvažniji je partner "Jelšingrada" i za njih se radi posao vrijedan 150.000 maraka - naglasio je Vojinović.

Dodao je da je u "Jelšingradu", uz minimalna ulaganja završena rekonstrukcija određenih postrojenja i mašina koje godinama nisu bile u funkciji. Zahvaljujući tome, kaže Vujinović, stvoreni su uslovi za kvalitetniju privatizaciju fabrike.

- Privatizacija "Jelšingrada" mogla bi da bude završena do kraja ove godine, jer su za kupovinu ovog preduzeća zainteresovana tri kupca iz inostranstva - tvrdi predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Tane Peulić, pozivajući se na zaključke sa sastanka sa rukovodstvom i sindikatom "Jelšingrada" koji je održan prošle sedmice u Banjoj Luci.

Sindikat i rukovodstvo "Jelšingrada", dogovorili su se da u predstojećoj privatizaciji radnici moraju da budu maksimalno zaštićeni.

Preduzeće duguje sedam miliona maraka za plate i doprinose prema 1.000 radnika koji u prošlim godinama radili u "Jelšingradu". Većina ovih ljudi zbog nedostatka tržišta i posla napustila ovo preduzeće. Jedan od najvažnijih uslova privatizacijskog tendera je da budući vlasnik preuzme 540 radnika. 

- Na sjednici Skupštine akcionara koja je održana 6. oktobra dogovorena je konverzija dugova za plate i doprinose u akcije. Poslije toga slijedi raspisivanje privatizacionog tendera - rekao je Peulić.

Vojinović je naglasio da ukupni dugovi "Jelšingrada" premašuju 24 miliona maraka.

U "Jelšingradu" je trenutno zaposleno 230 radnika i plate su redovne u proteklih 16 mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana