Evrozona se pomjera sa ivice katastrofe

Glas Srpske
Evrozona se pomjera sa ivice katastrofe

DAVOS - Učesnici godišnjeg Svjetskog ekonomskog foruma koji je juče počeo u švajcarskom zimskom centru Davos izrazili su jasnu nadu da se evrozona pomjera sa ivice katastrofe, iako poslovni lideri upozoravaju da nedaće tog monetarnog regiona i dalje sputavaju globalni oporavak.

Strategija razvoja je onaj element koji nedostaje u "koktelu" propisa koji spravljaju evropski lideri kako bi spasli taj valutni blok od raspada, prenijele su agencije.

- Bez ekonomskog oporavka predsjednici članica evrozone i drugih zemalja teško da ove godine mogu biti ponovo izabrani, ukazuju analitičari.

Na petodnevnom Forumu u Davosu učestvuje oko 2.600 političkih i poslovnih lidera čija će pažnja biti usmjerena na ekonomski rast, s obzirom na poboljšanje tržišnog povjerenja zahvaljujući znacima da bi evrozona mogla da izbjegne recesiju i da jenjava snažan tržišni pritisak na Italiju i Španiju.

- Sve je jača svijest da se Grčka razlikuje od drugih zemalja i da širenje dužničke krize može biti suzbijeno - ukazao je direktor za istraživanja privatnih banaka u "Kredi Svisu" Žil Kiting pred otvaranje Foruma.

Svega četrdesetak odsto izvršnih direktora širom svijeta je "veoma uvjereno" u rast prihoda svojih kompanija u sljedećih 12 mjeseci, što je manje od 48 odsto u 2011. godini, pokazalo je istraživanje kompanije "Prajs voterhaus Kupers".

Osnivač Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Švab priznao je da kapitalizam ne valja i pozdravio ideje kritičara tog poretka da ga poprave, čak i onih ulogorenih u igloima u blizini mjesta na kojem su se okupili svjetski moćnici.

Švabov antikapitalistički stav izazvao je čuđenje jer je on poznat kao zagovornik slobodnog tržišta koji je posvetio život okupljanju poslovne i političke elite u švajcarskom zimskom centru radi razmatranja globalne ekonomije.

- Duboko vjerujem u slobodno tržište ali ono treba da služi društvu - rekao je Švab i kazao i da će ovogodišnji forum biti posebno usmjeren na podešavanje "moralnog kompasa" svjetske biznis elite i političkog kruga.

Zvaničnici

Mnogi visoki zvaničnici evrozone, zauzeti rješavanjem krize u svom regionu, provešće na Forumu samo jedan dan, za razliku od prošlih godina. Jedan od njih je predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi koji će učestvovati na jednoj panel diskusiji u petak.

Forum u švajcarskim Alpima održava se pod jakim mjerama obezbjeđenja jer su među gostima njemački kancelar Angela Merkel, britanski premijer Dejvid Kameron i još 40 svjetskih lidera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana