Evrozona polako kreće ka oporavku

Glas Srpske
Evrozona polako kreće ka oporavku

VAŠINGTON - Kurs dolara prema japanskoj valuti pao je prošle sedmice 1,1 odsto, na 95,16 jena. Evro je prema japanskoj valuti oslabio 0,3 odsto, pa je njegov kurs skliznuo na 133,78 jena, prenijeli su portali.

Međutim, evro je ojačao prema dolaru za 0,8 odsto, pa je njegova cijena dostigla 1,4055 dolara. U prvoj polovini sedmice skočila je čak na 1,4139 dolara.

Jačanje evropske valute prema američkoj zahvaljuje se nagovještajima stabilizacije privrede evrozone. Poslovne aktivnosti u 16 zemalja članica evrozone u junu su zabilježile najmanji pad u posljednjih devet mjeseci.

- Privreda evrozone pokazuje znakove stabilizacije, ali za obnovu pozitivnih stopa možda će se morati pričekati do 2010. Dalji paketi privrednih poticaja, zajedno s agresivnim mjerama Evropske centralne banke (ECB) usmjerenim labavljenju monetarne politike, trebalo bi da pomognu daljoj stabilizaciji privrede, ali još nema čvrstih dokaza da je u evrozoni najgora faza krize prošla - kaže ekonomista ING Karsten Brzeski.

Pritisak na dolar posljedica je i usmjerenja ulagača prema rizičnijim ulaganjima nakon što je američka centralna banka Fed na svom redovnom zasjedanju odlučila da zadrži kamatne stope još neko vrijeme na nivou nadomak nula odsto. Tako niske kamate nisu baš privlačne, pa se ulagači povlače iz dolarskih pozicija.

Evropska centralna banka ponudila je prošle sedmice rekordnu injekciju likvidnosti u visini 442,2 milijardi evra. Fed je s druge strane odlučio da proširi neke od recipročnih valutnih aranžmana s drugim centralnim bankama svijeta, da bi obezbijedio dovoljne količine američke valute.

Veliku pažnju ulagača privukla je prošle sedmice i švajcarska valuta zbog glasina o intervenciji švajcarske centralne banke na tržištu prodajom franaka, a kupovinama dolara i evra, kako bi oslabila franak prema tim valutama i tako zaštitila svoju izvozno-orijentisanu privredu. Zbog toga je kurs dolara prema franku pao na 1,0834 franka, dok je cijena evra spala na 1,5230 franaka.

Analitičari

Analitičari napominju da potezi u vezi sa likvidnošću širom svijeta ohrabruju ulagače na tržištima, a na krilima takvih mjera dolar se našao pod pritiskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana