Evrozona odolijeva dužničkoj krizi

Glas Srpske
Evrozona odolijeva dužničkoj krizi

BRISEL - Evropska komisija povećala je juče prognozu ovogodišnjeg rasta oslabljene ekonomije evrozone za 0,9 odsto, uprkos dužničkoj krizi, ali je ukazala da bi rast u tom regionu mogao biti i veći da nema ekonomskog slabljenja u Španiji, Grčkoj i Irskoj.

Ekonomija 16 članica Evropske unije koje koriste evro ojačaće 0,9 odsto u 2010. godini, više od u novembru očekivanog rasta od 0,7 procenata.

- Ekonomski rast u široj 27-članoj EU ove godine biće još veći i iznosiće jedan odsto - saopštila je Evropska komisija, prenijele su agencije.

Komisija je upozorila da će održiv rast zavisiti od "odlučnih" napora za smanjenje deficita koji su narasli tokom krize.

Komesar EU za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren rekao je da evrozona mora suzbiti "nekontrolisano širenje" dužničke krize u Grčkoj, kako bi spriječila da problemi Atine budu preneseni na druge zemlje i da ugroze ekonomiju EU u cjelini.

On je pohvalio mjere koje preduzimaju Španija i Portugalija radi konsolidovanja svojih javnih finansija, ukazavši da Madridu neće biti potreban paket pomoći kao Grčkoj i da će zona evra preokrenuti stvari nabolje za Atinu.

- Evrozona vodi brigu o Grčkoj. Uvjeren sam da ćemo uspjeti da preokrenemo stvari kad je riječ o Grčkoj - rekao je Ren.

Kritikovao je grozničave špekulacije na finansijskim tržištima, poslije tržišnih glasina da će Španiji biti potreban neki mehanizam pomoći, sličan onom koji je dogovoren za Grčku.

- Ne namjeravamo da predložimo mehanizam pomoći, jer ne postoji potreba za tim - rekao je Ren i dodao da sve članice zone evra preduzimaju mjere za konsolidovanje javnih finansija Španije i Portugalije.

Velika Britanija

Oli Ren je ocijenio da bi prva mjera sljedeće vlade, dubokozadužene Britanije, trebalo da bude dogovor o "ubjedljivom, ambicioznom programu fiskalne konsolidacije sa ciljem otpočinjanja smanjenja deficita i stabilizacije visokog nivoa duga Ujedinjenog Kraljevstva".

- To je daleko najvažniji i najveći izazov za novu vladu. Vjerujem da će, bez obzira na političku boju nove vlade, ona preduzeti te mjere - ukazao je Ren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana