Evrozona na prekretnici

Agencije
Evrozona na prekretnici

LONDON - Britanski premijer Dejvid Kameron upozorio je lidere evrozone da je sada "biti ili ne biti" za jedinstvenu valutu, jer finansijske turbulencije prijete novom krizom.

On je rekao da je evrozona na prekretnici i da je spreman da "učini sve da zaštiti svoju zemlju", piše britanski "Telegraf".

Kameron je zatražio od Evrope da riješi svoju dužničku krizu, pozivajući 17-članu evrozonu da to "razriješi ili će se susresti sa mogućim raspadom."

Kameron upozorava da ukoliko bi Grčka bila primorana da napusti zonu jedinstvene valute, mogući kolaps evrozone bi predstavljao veliku "opasnost po sve," prenose agencije.

- Ili se Evropa obavezala na stabilnu, uspješnu evrozonu sa efikasnim zaštitnim zidom, dobro kapitalizovanim i regulisanim bankama, na monetarnu politiku podrške ekonomskim politikama vladama zone evra, ili se nalazimo na teritoriji koja nosi ogromne rizike po sve - rekao je on.

Intervencija Kamerona uslijedila je nakon što je guverner Banke Engleske ser Mervin King kritikovao lidere Evrope, koji samo odbacuju problem.

Problem je izbio u vrijeme političkog haosa u Grčkoj i rastućih razlika između Francuske i Njemačke u vezi sa mjerama štednje.

Novi francuski ministar finansija Pjer Moskovisi ponovio je da Pariz neće ratifikovati sporazum Evropske unije o budžetskoj disciplini, ako u taj dokument ne budu uključene mjere za podsticanje ekonomskog rasta.

Moskovisi je izrazio podršku prezaduženoj Grčkoj, ukazavši da "želi da Grčka ostane u evrozoni".

U međuvremenu, Evropska centralna banka prekinula je finansiranje nekoliko grčkih banaka, strahujući da nisu solventne. Ove banke sada će morati da se oslone na finansijsku podršku Grčke centralne banke da bi spriječile "trku na ušteđevinu".

Grčka bi, prema procjenama, početkom jula mogla da ostane bez gotovine zbog masovnog povlačenja štednje iz domaćih banaka.

Na finansijskim tržištima ključno pitanje je šta će se desiti u slučaju da Grčka ostane bez gotovine i da li bi u tom slučaju umjesto evra u opticaj mogla da pusti vrijednosne kupone. To je jedno od brojnih berzanskih špekulacija koje trenutno ne mogu da zaustave ni Atina ni Brisel.

Španija u recesiji

Bruto domaći proizvod (BDP) Španije je u prvom ovogodišnjem tromjesečju potonuo za 0,3 odsto, poslije istog negativnog privrednog rasta u posljednjem tromjesečju 2011, čime je potvrđen njen povratak u recesiju, pokazuju podaci nacionalnog zavoda za statistiku.

Španski premijer Marijano Rahoj ocijenio je da bi izlazak Grčke iz evrozone bila loša vijest i velika greška.

- Ne želim da Grčka napusti evro - rekao je Rahoj i istakao da će Španija poštovati sve preuzete obaveze za smanjenje javnog deficita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana