Evrozona: Još tri godine krize

Agencije
Evrozona: Još tri godine krize

Brisel/Madrid - Evrozona neće izaći iz krize još najmanje tri godine, smatraju u agenciji “Mudis”, jednoj od tri najvažnije svjetske kuće za procjenjivanje kreditnog rejtinga, prenose agencije.

Glavni ekonomista “Mudisa” za suverene rejtinge Luvio Vinas de Sousa tvrdi da ne vidi mogućnost izlaska iz krize u kratkoročnoj perspektivi.

- Evrozona je ostvarila uspjeh što se tiče provođenja institucionalnih reformi. Mi smo u više navrata naglašavali neophodnost korekcija koje će se morati provoditi nekoliko godina. Te godine će za evrozonu biti vrlo bolne - tvrdi De Sousa.

Iako smatra da su osnivanje Fonda za pomoć ugroženijim članicama i inicijativa Evropske centralne banke, koja će kupovati njihove obveznice, korak u pravom smjeru, De Sousa ne vjeruje da je to dovoljno.

Istovremeno, recesija drži špansku ekonomiju u “čeličnom zagrljaju”, upozorava Centralna banka.

Ona procjenjuje, da su aktivnosti u trećem tromjesečju smanjene za 0,4 odsto.

Španija, četvrta najveća ekonomija evrozone, pogođena je po drugi put recesijom u posljednje tri godine, a izlaz se još ne nazire.

Broj nezaposlenih dostigao je više od 25 odsto, pa Španija drži neslavan rekord po stopi nezaposlenosti u evrozoni, odmah iza Grčke.

U parlamentu je predstavljen prijedlog budžeta za 2013. godinu, koji uključuje dalje mjere štednje kojima bi bio smanjen deficit.

Građani više ne nalaze načine kako da “stegnu kajiš”, pa su sasvim izvjesna burna reagovanja na ulicama.

Opozicija je već najavila nove proteste koji su posljednjih godina u gradovima na Pirinejskom poluostrvu skoro postali svakodnevica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana