Evrozona i ove godine u recesiji

Agencije
Evrozona i ove godine u recesiji

Brisel - Evrozona će se u 2013. godini suočiti sa još jednom godinom recesije, a nezaposlenost će vjerovatno nadmašiti cifru od 20 miliona, saopštila je danas Evropska komisija, prenose agencije.

Predviđa se da će BDP evrozone potonuti za 0,3 odsto tokom ove godine, poslije prošlogodišnjeg usporavanja od 0,6 odsto, navodi Evropska komisija.

To znači da će milioni ljudi izgubiti radna mjesta, uz dodatni rast već rekordne stope nezaposlenosti.

U prethodnim ekonomskim prognozama EK, iznesenim na zimskom zasjedanju tog organa, rečeno je da se prezadužena monetarna unija, u kojoj živi oko 340 miliona ljudi, neće vratiti na rast do 2014. godine, kada bi trebalo da bude ostvarena stopa rasta od 1,4 odsto.

Kao posljedica toga, nezaposlenost će dostići 12,2 odsto, poslije prošlogodišnjih 11,4 odsto, odnosno skoro 19 miliona nezaposlenih.

Velika pažnja usmjerena je na Francusku, gdje bi javni deficit mogao biti gori od očekivanog u 2013. i 2014. godini, odnosno 3,7 odsto u ovoj, a 3,9 odsto u narednoj godini.

Druga najveća ekonomija evrozone trebalo bi ove godine da se vrati unutar granica deficita EU od tri odsto BDP-a.

U međuvremenu, španski javni deficit je porastao na nevjerovatnih 10,2 odsto BDP-a u 2012. godini, saopštila je Komisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana