Evrozona bila na ivici propasti

Glas Srpske
Evrozona bila na ivici propasti

LONDON - Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej rekao je da je šesnaestočlana evrozona prošlog mjeseca bila na ivici propasti, te da je na vrijeme spriječena katastrofa, koja je mogla da izazove novu svjetsku ekonomsku krizu.

Rompej je u intervjuu za londonski "Fajnenšel tajms" kazao da evropski lideri sada shvataju da moraju da sprovedu politički nepopularne, ali neophodne ekonomske reforme.

- Otvaranje tržišta rada i podizanje starosne granice za odlazak u penziju su među najznačajnijim mjerama, ali i najbolnijim - kazao je Rompej.

On za fiskalne probleme sa kojima se suočava evrozona okrivljuje jak evro, koji je na zemlje koje koriste zajedničku evropsku valutu djelovao "poput droge".

Rompej je oštro je kritikovao i finansijska tržišta jer su pretjerano reagovala na ekonomske probleme evrozone, pa su suviše "podložna glasinama i predrasudama".

Predsjednik Evropskog savjeta naglašava da evropski lideri ne smiju da odbace mogućnost izmjene Lisabonskog ugovora.

- Jedan od načina za podsticanje ekonomske integracije i izlazak iz aktuelne krize možda se nalazi u unošenju izmjena u Lisabonski ugovor. Glavna izmjena odnosila bi se na mogućnost izbacivanja iz evrozone članica koje prekrše fiskalna pravila - istakao je Rompej.

On smatra da ova mjera za njega nije prioritet, ali da će možda u jednom trenutku biti neophodna.

"Fajnenšel tajms" podsjeća da je evropskim vladama bilo potrebno punih osam godina da se dogovore oko Lisabonskog ugovora, pa je zato pitanje mogućih izmjena tog dokumenta izuzetno osjetljivo.

Izbacivanje iz evrozone

Njemački kancelar Angela Merkel prva je predložila mogućnost da evrozona isključi neke svoje članice, ako je to neophodno da bi se izbjegla kriza. On je ranije naglasila da postojeća pravila EU nisu dovoljno striktna da bi se riješila kriza koju je izazvala Grčka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana