Evropu čeka talas stečajeva

Glas Srpske
Evropu čeka talas stečajeva

LONDON - Agencija za određivanje kreditnog boniteta "Standard i Purs" (SiP) upozorila je da bi u 2009. i 2010. godini Evropu mogao da zahvati talas stečajeva.

Naime, ukupna stopa neizvršenja obaveza po ukupnim dugovima evropskih kompanija mogla bi da bude podignuta na čak 11,1 odsto, prema prosječno 3,2 odsto u proteklih 15 godina.

Agencija je zasnovala takvu ocjenu na očekivanju da bi 60-75 evropskih kompanija, koje po rejtingu spadaju u rizičnu spekulativnu kategoriju, u ovoj i narednoj godini moglo da proglasi nemogućnost izmirivanja obaveza po ukupnim dugovima od 20 do 25 milijardi evra godišnje.

U normalnijim vremenima, najugroženije kompanije bi izgladile stvari sa kreditorima u okviru procesa restrukturisanja. Ali, kombinacija visoke zaduženosti u odnosu na kapital i mogućnost da se firma nađe u ozbiljnim teškoćama i prije nego što prekrši uslove zajma, po svoj prilici znači da će mnogo više kompanija završiti na kraju u formalnom, sudskom procesu.

Pored toga, vansudsko restrukturisanje obično podrazumijeva da kreditori stavljaju na raspolaganje još novca, što je manje vjerovatno u današnjim uslovima na tržištu.

Evropske zemlje postupaju sa insolventnim firmama znatno oštrije nego Amerika i one većinom završe u likvidaciji. Otuda zabrinutost da će Evropa rješavati dolazeću poplavu neizvršenja daleko manje efikasno od Amerike, što znači sporije utjerivanje duga.

Prema podacima Svjetske banke za 2008. godinu najnižu stopu utjerivanja duga u okviru stečajnog postupka ima Poljska, gdje se na svaki dolar vrati tek 29,8 centi, a najvišu Danska (86,5 centi na dolar), dok je u SAD ta stopa 76,7,  u Njemačkoj 52,2, a u Francuskoj tek 44,7.

U prosjeku, po dužini stečajnog postupka prednjače Poljska i Švajcarska (tri godine), ispred Njemačke, SAD i Francuske, sa 1,2, 1,5 odnosno 1,9 godina, dok je prosječno vrijeme za završetak postupka bankrotstva najkraće u Belgiji (0,9 godina).

Nekoliko evropskih zemalja je posljednjih godina pokušalo da izmijeni propise tako da kompanije imaju bolje šanse za opstanak. Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Španija su uvele reforme postupka insolventnosti, smišljene da "rehabilituju" kompanije. Međutim, reforme su još uglavnom neisprobane i, u nekim slučajevima, kontroverzne.

Španiju je već zahvatio talas propasti građevinskih kompanija za nekretnine, na kojima će se isprobati novi propisi koji su stupili na snagu u septembru 2004. godine. Za sada nema nagovještaja da su nova pravila imala mnogo uticaja na stopu likvidacija firmi u zemlji od 90 odsto.

Bankrotstvo

Prema zakonu Evropske unije, kompanija može da zatraži bankrotstvo u zemlji gdje ima "glavni interes", a kreditori će se boriti da izbjegnu po njih najgore propise. Tamo gdje kreditori neće postići zadovoljavajući dogovor, kompanije će se suočiti sa naglim rastom troškova kapitala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana