Evropski radnici izašli na ulice

Glas Srpske
Evropski radnici izašli na ulice

ATINA/PARIZ/MADRID - Više miliona radnika u Grčkoj i Španiji stupili su juče u štrajkove protiv najavljenih mjera štednje u tim zemljama, a u Francuskoj je, zbog straha od otpuštanja, nastavljena obustava rada kontrolora leta, javile su agencije.

Štrajk sindikata u Grčkoj, koji su nezadovoljni vladinim planom izlaska iz krize, izazvao je otkazivanje letova sa grčkih aerodroma, a saobraćaj vozova i brodova je obustavljen, a ne rade ni javni saobraćaj, škole i bolnice.

Dvije najveće sindikalne organizacije zemlje GCEE i ADEDU žestoko se protive stezanju kaiša objavljenom tokom proteklih sedmica u cilju smanjenja budžetskog deficita sa rekordnih 12,7 odsto bruto domaćeg proizvoda na 8,7 procenata ove godine.

Vlada socijalista zamrzla je plate i nova zapošljavanja u javnom sektoru, povećala poreze i podigla starosnu granicu za odlazak u penziju.

- Grčki narod zna da su finansije zemlje u očajnom stanju. Ali, mjere vlade nisu poštene. Zahtijevamo da se teret srazmjerno raspodjeli tako da zaposleni i penzioneri ne plate cijenu krize koju nisu stvorili - rekao je šef GCEE Janis Panagopulos.

Grčka Vlada suočena je sa zahtjevom Evropske unije da do 16. marta pokaže znakove fiskalnog oporavka i pod pritiskom je da zavede nove mjere.

Desetine hiljada radnika izašlo je na ulice španskih gradova da bi izrazili protivljenje najavljenim vladinim mjerama štednje. Španski sindikati odbacili su prijedlog socijalističke vlade Hozea Luisa Sapatera da se za dvije godine podigne granica za odlazak u starosnu penziju i promijeni zakon o radu.

U Francuskoj je juče nastavljen četvorodnevni štrajk kontrolora leta u znak protesta zbog planova da se integrišu službe kontrole leta šest evropskih zemalja, što će, strahuju sindikati, dovesti do otpuštanja i gubitka povlastica.

Zbog pogoršanja uslova rada i smanjenja plata, štrajk je najavilo i kabinsko osoblje britanske aviokompanije "Britiš ervejz".

"Total"

U Francuskoj se nastavljaju pregovori o rješenju spora koji je zatvorio naftne rafinerije u zemlji i doveo do prvih znakova nestašica benzina. Radnici francuske naftne kompanije "Total" u štrajku su od prošle sedmice zbog planova o zatvaranju rafinerije u sjevernoj luci Dankerku. Predstavnik najvećeg sindikata izjavio je da je "Total" obećao da u narednih pet godina neće zatvoriti nijedno naftno postrojenje, ali ministar industrije Kristijan Estrozi kaže da taj sporazum ne obuhvata rafineriju u Dankerku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana