Evropski proizvođači čelika bore se da nađu finansijere

RTRS
Evropski proizvođači čelika bore se da nađu finansijere

London - Trgovci, kao i proizvođači čelika, suočeni sa opadajućom tražnjom u Evropskoj uniji usljed mjera štednje, sve teže dolaze do sredstava kod banaka i prinuđeni su da se okreću drugim izvorima finansiranja, prenosi RTRS.

Vodeći nezavisni svjetski trgovac čelikom, britanska kompanija Stemkor, upravo traži moratorijum kod banaka na kredit od 850 miliona dolara, koji grupacija ne može da servisira, piše francuski list “Kapital”.

Drugi trgovci, manje značajni, kao što su Bali i Karbofer proglasili su bankrot, dok je manjak finansijskih sredstava jednako ugrozio i neke proizvođače čelika kao što je španska firma Selsa i ukrajinska Industrijal junion of Donbas koji su u procesu restrukturiranja.

Glavni problem sektora čelika, po riječima direktora Trejstila, Masima Bolfa, i narednih godina biće finansiranje, jer banke jasno kažu da cijene metale i sirovine, ali da je čelik izgubio na atraktivnosti.

On objašnjava da neke grupacije u sektoru čelika već pokušavaju da uvećaju vlastite fondove, rizikujući da oštete akcionare.

Isto tako, faktoring postaje sve popularniji alternativni način finansiranja.

List navodi da problem obezbjeđenja finansija manje pogađa najveće kompanije u ovom sektoru, mada je drugi evropski proizvođač čelika, indijska grupacija Tata Stil, ove nedjelje pretrpela pad vrednosti aktive za 1,6 milijardi dolara u evropskom regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana