Evropski bankarski sistemi pod garancijom

Glas Srpske
Evropski bankarski sistemi pod garancijom

PARIZ - Lideri 15 zemalja "evrozone" donijeli su na sastanku u Parizu akcioni plan u kome se obavezuju da će garantovati bankarski sistem u svojim zemljama, koji potresa svjetska finansijska kriza.

Ovaj plan se odnosi "na sve dimenzije krize", rekao je preksinoć poslije sastanka evropskih lidera predsjednik Francuske Nikola Sarkozi, čija zemlja predsjedava EU, ali nije precizirao iznos plana na evropskom nivou.

Članice "Evrogrupe" će garantovati međubankarske kredite u periodu do 2009. godine, rekao je Sarkozi nakon sastanka i naveo da su usvojeni modaliteti za zajedničku akciju sa ciljem da se podrže banke kojima prijeti bankrotstvo.

Ovaj plan podsjeća na plan koji je prošle nedjelje usvojio britanski premijer Gordon Braun u Velikoj Britaniji.

- Usvojili smo sistem mjera koji je na raspolaganju zemljama članicama - saopštio je predsjednik "Evrogrupe", premijer Luksemburga Žan Klod Junker.

Zemlje evrozone su se obavezale da podrže banke tako što će uložiti kapital u njih, odnosno nacionalizovati ih bar djelimično.

- Svaku rekapitalizaciju institucije po hitnom postupku mora da prati odgovarajući plan restrukturacije i svaka zemlja mora da preuzme obavezu da akcionari i vodeći ljudi u bankama prihvate posljedice takve intervencije - navodi se u saopštenju za javnost sa skupa.

Zemlje evrozone su se obavezale i da će garantovati kredite banaka.
Od početka krize, banke daju sve manje kredita preduzećima i pojedincima, što bi ova mjera trebalo ponovo da omogući.

Zemlje "Evrogrupe" dogovorile su se o zajedničkoj strukturi, ali sredstva za pokrivanje bankarskog sistema biće određena na nacionalnom nivou. Ova sredstva bi svaka zemlja trebalo da saopšti u toku nedjelje. 

Sarkozi je rekao da je, na sastanku zemalja "Evrogrupe" "vrijeme da Evropa istakne jedinstvo", a svaka država članica, prema njegovim riječima, "treba da izvuče zaključke", odnosno "donese odluke u brojevima".

Zajednički samit

- Ubijedićemo naše američke prijatelje da je neophodan međunarodni samit za postavljanje novih osnova međunarodnog finansijskog sistema - rekao je Sarkozi.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana