Evropske banke povećavaju kapital

Glas Srpske
Evropske banke povećavaju kapital

NjUJORK - Evropske banke mogle bi da povećaju svoj kapital za dodatnih 78 milijardi dolara u idućih šest mjeseci s ciljem povećanja stopa adekvatnosti kapitala prema nivou koji je predložen u sklopu svjetskih pravila "Basel 2", procjenjuju u kompaniji "J. P. Morgan sekjuritis", prenijele su agencije.

U kompaniji ističu da su banke fokusirane na revidiranu minimalnu stopu adekvatnosti kapitala "Core Tier 1", što predstavlja odnos između osiguranog kapitala i rizične aktive, u visini od osam odsto.

- Nastojanja da se dostigne taj nivo mogla bi dovesti do dokapitalizacije evropskih banaka u ukupnom iznosu od 78 milijardi dolara, od čega bi 38 milijardi dolara bilo namijenjeno da se vrati dug vladama, a preostalih 40 milijardi bilo bi iskorišćeno za novi kapital - navodi se u procjeni "J. P. Morgana".

S obzirom na očekivane potrebe za povećanjem kapitala, listu evropskih banaka predvodi njemačka banka "Komercbank" sa iznosom od 17 milijardi dolara, deset milijardi dolara odnosi se na "Alajd Ajriš bank", procjena za "Bank ov Aland" iznosi sedam milijardi, a za "Sošjet dženerale" šest milijardi dolara. Prema procjeni  "J. P. Morgana", ove četiri banke čine više od 52 odsto ukupnih potreba za kapitalom u evropskim bankama.

Grupa 20 (G20) na samitu u Pitsburgu u septembru dogovorila je da do kraja 2010. godine treba finalizirati nova pravila u vezi sa kapitalom, a za kraj 2012. godine predviđeno je utvrđivanje krajnjeg roka za primjenu strožih pravila za bankarski kapital.

"Basel 2"

Bazelski odbor o bankarskoj superviziji, koji je izradio prijedlog pravila "Basel 2", sprema se da finalizira značajnije izmjene pravila do kraja ove godine, s tim da se viši nivo kapitalnih zahtjeva mora utvrditi do kraja iduće godine. Banke će tako biti primorane da drže veće iznose kvalitetnijeg kapitala, ograniče zaduženost i udovolje standardima minimalne likvidnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana