Evropske banke i dalje gube novac

Glas Srpske
Evropske banke i dalje gube novac

BRISEL - Milijarde evra koje je Evropska centralna banka ubrizgala na tržišta novca od početka krize u pokušaju da potakne banke na međusobno kreditiranje i odobravanje zajmova drugim kompanijama očito ne funkcionišu, pišu evropski mediji.

ECB i ostale vodeće centralne banke u svijetu već od prošle godine u svjetlu globalnih previranja na finansijskim tržištima, prouzročenih krizom na američkom tržištu drugorazrednih hipotekarnih zajmova, nastoje snabdjeti tržišta novca dodatnom likvidnošću, koje im je posljednjih nedjelja manjkalo.

Evropska centralna banka je tako bankama pribavila već 100 milijardi evra s rokom dospijeća od jednog ili sedam dana.

Međutim, evropske banke radije novac ponovno polažu kod ECB-a. Banke su tako u posljednjoj sjednici, prema posljednjim raspoloživim podacima u sklopu mehanizma ECB-a za polaganje prekomjerne likvidnosti, koji bankama omogućava da preko noći pri ECB-u sačuvaju svoja sredstva, polagale sve veće iznose u to posljednje sigurno utočište za svoj novac.

U utorak prošle nedjelje banke su kod centralne banke sačuvale 1,4 milijarde evra, a ta je brojka do prošlog četvrtka već porasla na 4,2 milijardi evra, da bi dan kasnije skočila na 28 milijardi evra.

Ovog su ponedjeljka banke preko noći položile 44 milijarde evra, a u utorak, prema posljednjim raspoloživim podacima, ta se brojka više nego udvostručila, dosegnuvši 102,8 milijardi. Neimenovani službenik iz ECB-a za evropske medije izjavio kako se to nikad ranije nije dogodilo.

- Veoma je neobično što banke to čine. Kada ne biste na umu imali privredna previranja, pomislili biste da se radi o neekonomskoj odluci - kazao je on pojašnjavajući da se banke kod ECB-a zadužuju po stopi od 4,8 odsto, no kada iste količine sredstava ponovno kod nje sačuvaju, ostvaruju zaradu od svega 3,8 odsto.

 - Tako one gube novac. Mehanizam za polaganje dodatne likvidnosti u centralnoj banci nije zamišljen za čuvanje novca. Služi kao zadnje utočište kada banka ne može ništa drugo s njim učiniti -  kazao je službenik, dodajući kako je to dokaz da na tržištu nedostaje povjerenja.

Banke stoga razmišljaju da kad već gube novac, bolje je da ga gube na sigurnom mjestu - kod ECB-a. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana