Evropske akcije i evro u plusu

Glas Srpske
Evropske akcije i evro u plusu

LONDON/FRANKFURT - Poslije početnog pada, na samom startu ovosedmičnog poslovanja, cijene evropskih akcija juče su porasle, poslije izvještaja da je Evropska centralna banka (ECB) počela otkup državnih obveznica Italije i Španije, dok je vrijednost evra prema dolaru blago uvećana u odnosu na kraj prošle sedmice.

Prinosi na dugoročnije italijanske i španske obveznice opali su za više od 80 procentnih poena, što je povratilo povjerenje investitora i "gurnulo" cijene akcija na viši nivo, prenose agencije.

Tekuća slabost dolara, koja je još više došla do izražaja nakon što je u petak agencija "Standard i purs" snizila maksimalan kreditni rejting SAD od AAA na AA+, juče se odrazila i na tržište zlata, u vidu rekordnog "skoka" cijene tog metala, iznad 1.700 dolara za finu uncu od približno 31,100 grama.

Panevropski indeks akcija - FTSEurofirst 300 - kojim se iskazuju cijene najboljih kontinentalnih kompanija, ojačao je za nešto više od pola procenta.

Akcije većih zapadnoevropskih banaka "skočile" su za više od pet odsto, a indikativno je ponašanje italijanske banke Popolare koja je u jednom trenutku obustavila berzansku trgovinu zbog pretjeranog rasta cijene njenih akcija.

Globalni indeks akcija - MSCI - kojim se prati kretanje vrijednosti akcija u 23 najrazvijenije zemlje svijeta, blago je oslabio, dok su akcije na tržištu brzo rastućih ekonomija juče bile u dvoprocentnom minusu, pod uticajem nestabilnosti stvorene padom američkog rejtinga.

Azijske berze su takođe bile u minusu, a japanski Nikei izgubio je u završnom poslovanju na tokijskom tržištu više od dva procenta prethodne vrijednosti.

Nafta je nastavila da gubi na cijeni i juče se prodavala za nešto manje od 84 dolara za barel, što se objašnjava očekivanjima ulagača da će slab svjetski ekonomski rast sniziti potražnju za petrolejom.

- Nije smak svijeta, ali tako izgleda - kaže hongkonški analitičar Fransis Lun. Industrijska i komercijalna banka Kine, najveća banka na svijetu po tržišnoj vrijednosti, izgubila je 4,2 odsto.

Protekle sedmice sve berze u regionu imale su pad vrijednosti indeksa, a najveći je zabilježila Beogradska berza. Na Banjalučkoj berzi ostvaren je promet od 944.778 KM (484.501 evro), kroz 555 transakcija. Skoro tri četvrtine prometa činile su obveznice.

Strah domaćih ulagača od dužničke krize u Evropi i snižavanja kreditnog rejtinga SAD izazvao je juče najveću ovogodišnju rasprodaju akcija na Zagrebačkoj berzi.
Zamjenik predsjednika ruske centralne banke Sergej Švecov rekao je da se sniženje kreditnog rejtinga SAD neće kratkoročno odraziti na finansijsku stabilnost ruske ekonomije.

Očuvanje stabilnosti

Zemlje iz grupe G20 navele su juče da su spremne da stabilizuju finansijska tržišta i zaštite ekonomski rast.

Zemlje članice će idućih sedmica ostati u bliskom kontaktu i raditi na tome da "osiguraju stabilnost i likvidnost finansijskih tržišta".

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka iz grupe G7 obavezali su se takođe da će preduzeti sve neophodne mjere da podrže finansijsku stabilnost i ekonomski rast suočavajući se "s obnavljanjem napetosti na finansijskim tržištima".

Predsjednik Francuske Nikola Sarkozi i njemački kancelar Angela Merkel založili su se za "punu primjenu" mjera dogovorenih na samitu šefova država i vlada evrozone u julu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana