Evropska valuta na staklenim nogama

Glas Srpske
Evropska valuta na staklenim nogama

BRISEL, LONDON - Dugo očekivani sastanak ministara finansija Evropske unije završen je bez dogovora o tome treba li Irskoj, koja se nalazi u teškim finansijskim problemima, pružiti pomoć iz evropskog kriznog fonda.

Londonski "Fajnenšel tajms" navodi da je evro, najveći i najambiciozniji projekat EU, zbog izostanka dogovora na nivou Unije, opasno ugrožen.

- Podjele među evropskim liderima i njihovi neuspjeli napori da stabilizuju vrijednost zajedničke evropske valute nanijeli su štetu ugledu Evrope na drugim kontinentima - piše "Tajms".

Evro je juče pao na oko 1,35 dolara, zbog straha i neizvjesnosti ulagača oko pomoći Irskoj.

Evropski komesar za finansije Oli Ren rekao je poslije sastanka u Briselu da se već priprema program finansijske pomoći Irskoj.

- Tim eksperata EU, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke posjetiće iduće sedmice Dablin i napraviti procjenu stanja u zemlji - rekao je Ren.

Tim će, dodaje, biti usredsrijeđen na potrebu za restrukturisanjem bankarskog sektora jer su dvije najveće banke u zemlji u "žalosnom stanju".

Irski ministar finansija Brajen Linian rekao je da se intenzivno radi na rješenju problema u bankarskom sektoru.

- Država je već preuzela kontrolu nad tri, a namjerava da to učini sa još tri banke u sklopu svog programa finansijske pomoći ekonomiji, zbog kojeg će deficit u budžetu za 2011. godinu biti oko 32 odsto od bruto društvenog proizvoda - rekao je Linian.

Predsjednik evrozone Žan-Klod Junker rekao je da su ministri finansija spremni da reaguju u slučaju Irske, ako to bude potrebno za očuvanje monetarne unije.

Krizni fonf

Evropski krizni fond vrijedan 750 milijardi evra osnovan je poslije izbijanja krize u Grčkoj i isplate 110 milijardi evra pomoći toj zemlji. Detalji oko raspolaganja ovim fondom još nisu u potpunosti dovršeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana