Evropska unija zaštićenija od kriza

Glas Srpske
Evropska unija zaštićenija od kriza

BRISEL - Šefovi država Evropske unije prihvatili su akcioni plan za jačanje budžetske discipline zemalja članica, te dogovorili da se uspostavi stalni mehanizam za zaštitu 27-članog bloka EU od novih finansijskih kriza, prenijele su agencije.

Plan koji su na dvodnevnom samitu u Briselu prihvatile članice EU u diplomatskim krugovima ocjenjuje se kao najambicioznija reforma evrozone od njenog uspostavljanja 1999. godine.

Novim planom za jačanje budžetske discipline, koji je pripremala radna grupa pod vođstvom predsjednika Evropskog savjeta Hermana van Rompeja, predviđa se pojačan nadzor nad ekonomskom politikom zemalja članica evrozone.

Do sada su sankcije bile predviđene samo za zemlje koje imaju suviše visoke budžetske deficite, ali od sada one mogu biti primijenjene i na članice koje sprovode ekonomsku politiku koja se smatra "opasnom".

Prvi put će sankcije poput blokiranja bankarskih depozita ili uskraćivanja evropskih subvencija moći da se primijene preventivno, čak i prije nego što je neka zemlja premašila evropski limit za budžetski deficit od tri odsto bruto društvenog proizvoda.

- Detaljan dogovor o kaznama za zemlje koje ubuduće prekrše finansijska pravila evrozone tek predstoji - navode analitičari i dodaju da će za ostvarenje tog cilja biti potrebne "određene izmjene" Lisabonskog ugovora.

Njemačka i Francuska najviše insistiraju na izmjenama kojim bi se privremeno oduzimalo pravo glasa "neposlušnim članicama" evrozone.

Lisabonski ugovor

Ovaj ugovor, koji definiše prava i obaveze članica Evropske unije, na snazi je nešto manje od godinu i usvojen je uz velike muke, te mnoge zemlje nisu voljne da ga tako brzo mijenjaju. Za promjenu Lisabonskog ugovora potrebna je saglasnost svih 27 zemalja članica EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana