Evropska unija na ivici teške krize

Glas Srpske
Evropska unija na ivici teške krize

LONDON, NjUJORK, BRISEL - Zemlje evrozone su na ivici teške finansijske krize, koja bi, prema procjenama stručnjaka, mogla da bude gora od one iz 2008. godine, a tržišta su uvjerena u skorašnji bankrot Grčke.

Grčka ima para samo do oktobra, a kredit od MMF-a je na ledu zato što nije ispunila tražene obaveze, prenose agencije.

Prema navodima svjetskih medija, Njemačka, ali i druge zemlje EU već su počele da se spremaju za najgori scenario - proglašenje bankrota Grčke i njeno izbacivanje iz zone evra.

Grčka, uprkos uvedenim mjerama štednje, ne može da se izvuče iz dugova koji prevazilaze 300 milijardi evra. Ukoliko od svojih evropskih partnera i MMF-a ne dobije šesti dio kredita od osam milijardi evra, državni bankrot Grčke vjerovatno neće moći da se spriječi.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pridružio se drugim evropskim zvaničnicima i izrazio zabrinutost za krizu evrozone, naglasivši da se radi o "borbi za političku budućnost Evrope".

- Suočeni smo s najtežim izazovom u ovoj generaciji, radi se o borbi za političku budućnost Evrope, za evropsku integraciju kao takvu - rekao je Barozo u Evropskom parlamentu u Strazburu.

On je pozvao zemlje članice evrozone da sprovedu drugi plan za spasavanje Grčke od 160 milijardi evra i dodao da Grčka mora u potpunosti da sprovede svoj program ekonomskih reformi za smanjenje budžetskog deficita.

Poljski ministar finansija Jacek Rostovski, čija zemlja do kraja godine predsjedava EU, upozorio je da ni Unija ne bi dugo preživjela raspad evrozone.

- Evropa je danas u opasnosti, a ako se raspadne evrozona, ni EU to neće preživjeti dugo - kazao je on.

Na grčevite napore vodećih evropskih država da po svaku cijenu spriječe bankrot Grčke ukazuju i razgovori francuskog predsjednika Nikole Sarkozija, njemačkog kancelara Angele Merkel i grčkog premijera Jorgosa Papandreua, koji su trebalo da budu održani juče popodne.

Francuska želi, prema navodima "Njujork tajmsa", da Njemačka pruži što čvršće garancije da se u grupaciji od 17 članica EU, koje koriste zajedničku valutu, neće dozvoliti dalje širenje finansijske krize i bankrot državnih finansija.

Evropa je, međutim, do sada sporo i sa zakašnjenjem reagovala na eskalaciju krize, a američko Ministarstvo finansija je saopštilo da su SAD "razočarane razvojem evropske dužničke krize i da čekaju konkretne akcije za njeno suzbijanje".

- Ukoliko se ne preduzmu hitne akcije, na udaru će se naći bankarski sistem cijele Evrope i kontinent će se ponovo suočiti sa finansijskom krizom - smatraju ekonomisti kompanije ING.

Evropska komisija u izvještaju u kome ocjenjuje mjere štednje i sanacija državnih budžeta u 27 zemalja članica zaključila je da će bez reformi, dugovi članica EU ostati do 2014. godine na istom nivou kao danas.

- Zbog finansijske krize budžeti evropskih zemalja toliko su oslabljeni da bi državni dugovi, uprkos dosadašnjim mjerama sanacije, mogli biti smanjeni najranije za tri godine - upozorila je EK.

BRIK

Kineski premijer Ven Đibao poručuje da su članice BRIK (Brazil, Rusija, Kina i Indija) spremne da pomognu, ali pod uslovom da Evropa prije toga "sredi situaciju u sopstvenom dvorištu".
Đibao, od kojeg se sve češće traži da poveća finansijsku podršku za prezadužene evropske zemlje, izjavio je da bi razvijene države trebalo da smanje deficit i stvore nova radna mjesta umjesto da računaju na Kinu da spase svjetsku privredu.
 Otkazi

Grčka vlada je primorana da preduzme nove mjere štednje kako bi izbjegla bankrot, što će, kako se već najavljuje, izazvati novi talas štrajkova i protesta.
Vlada Grčke već je zatražila da najmanje 3.500 zaposlenih u državnim preduzećima, koji bi do kraja septembra trebalo da budu proglašeni prekobrojnim, budu prebačeni u poseban status.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana