Evropska privreda dobro napreduje

Glas Srpske

LONDON - Evropski privredni oporavak učvrstiće se u idućem periodu, procijenio je u najnovijim prognozama Međunarodni monetarni fond.

Evropski  privredni oporavak učvrstiće se u idućem periodu, procijenio je u najnovijim prognozama Međunarodni monetarni fond.

Evrop­ska privreda bi tako u ovoj godini trebalo da poraste po stopi od 2,4 odsto, u odnosu na dva odsto prognoziranih u redovnim proljećnim prognozama, ističu u MMF-u, prenijele su juče agencije.

Podignuta je i prognoza rasta za 2012. i to na 2,6 odsto, s prethodno prognoziranih 2,2 odsto.

- Glavna poruka ove prognoze je mirno samopouzdanje. Evropa dobro napreduje, i ona zapadna i ona istočna - ocijenio je direktor MMF-ovog evropskog odjeljenja Antonio Borges.

On je istakao da Evropa uživa u plodovima započetog oporavka, ali takođe služi kao dokaz da evropska integracija donosi pojačanu učinkovitost, što pak pojedine zemlje koriste kako bi postale konkurentnije.

Među glavnim izazovima u MMF-u izdvajaju obnovu povjerenju, uključujući strukturalne reforme, fiskalnu konsolidaciju i jačanje finansijskog sistema.

Kupovanje vremena

Evropski zvaničnici su odlučili da kupuju vrijeme u nadi da će, prije svega Grčka, Irska i Portugalija, kao i ostale zemlje kojima prijeti dužnička kriza, uspjeti da povrate kreditnu sposobnost, ali ta strategija za sada ne daje rezultate.

- Grčka možda neće uspjeti da ostvari zacrtane fiskalne ciljeve, zbog kobnog uticaja fiskalnog stezanja kaiša na ekonomiju ili opiranja da se sprovedu dogovorene mjere. Naprotiv, to će samo učiniti još bolnijim restrukturisanje dugova kada za to dođe vrijeme - piše "Fajnenšel tajms", prenose agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana