Evropska komisija prijeti Hrvatskoj

Srna
Evropska komisija prijeti Hrvatskoj

Brisel, Zagreb - Ukoliko u nacionalno pravosuđe ne unese direktivu Evropske komisije o “energetskoj efikasnosti”, Hrvatska bi mogla biti kažnjena sa 15.444 evra dnevno.

Tokom marta Komisija je zbog neispunjavanja ove direktive bila najoštrija prema Mađarskoj i predložila kaznu koju bi mogla dobiti i Hrvatska. 

Evropska komisija traži da Hrvatska, Austrija, Irska, Litvanija i  Rumunija  osiguraju potpuno prenošenje energetske direktive u pravosuđe.

Države članice EU moraju da postignu uštede energije u periodu  1. januar  2014. -  31. decembar  2020. godine, navode portali. 

To moraju učiniti koristeći mjere  energetske efikasnosti,  kako bi podstakle  poboljšanja energetske situacije u domaćinstvima i sektorima industrije i saobraćaja.

U okviru “energetske efikasnosti”, firme moraju da pokrenu mjere za osiguravanje ušteda energije na nivou  krajnjeg korisnika, pružajući savjete o ugradnji bolje izolacije ili nudeći bespovratna sredstva za zamjenu starih prozora koji su uzrok energetskih gubitaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana