Evropska komisija pomaže zapadni Balkan

Glas Srpske
Evropska komisija pomaže zapadni Balkan

SARAJEVO - Evropska komisija će sa ciljem pružanja podrške ekonomskoj i socijalnoj konsolidaciji zemalja kandidata za članstvo u EU i zemalja zapadnog Balkana plasirati "Paket odgovora na krizu" vrijedan 120 miliona evra, kao i 500 miliona evra kredita, koje će obezbijediti međunarodne finansijske institucije.

Komesar za proširenje EU Oli Ren istakao je da je veoma važno što je Evropska komisija usvojila "Paket odgovora na krizu" i što zemlje iz procesa proširenja nisu zaboravljene.

- Finansijska kriza jasno je pokazala koliko je jugoistočna Evropa već integrisana u EU. Nove ekonomije ove regije su među najdinamičnijim ekonomijama u Evropi, koja je glavna destinacija za izvoz - rekao je Ren, prenijele su agencije.

Iz Evropske komisije saopšteno je da je plan za oporavak zasnovan na kratkoročnim mjerama za potsticanje potražnje, spasavanje radnih mjesta i obnavljanje povjerenja, kao i na "pametnim ulaganjima", koja će omogućiti veći rast i održiv napredak u dugoročnijem periodu.

A da će ovim državama pomoć biti neophodna pokazuje i ovogodišnji Izvještaj o tranziciji u kojem stručnjaci Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) navode da sljedeće godine očekuju znatno usporavanje ekonomskog rasta u svim zemljama u kojima su prisutni, pa tako i u zemljama zapadnog Balkana zbog globalne ekonomske krize i nestabilnosti na finansijskom tržištu.

EBRD prognozira da će stopa ekonomskog rasta u BiH naredne godine oslabiti na 4,5 odsto. Prema ovoj prognozi, stopa ekonomskog rasta u BiH ove godine oslabiće sa 6,8 odsto na šest odsto.

Stručnjaci EBRD-a uvjereni su u srednjoročnu perspektivu rasta za BiH, ali i da su pred vlastima BiH brojni reformski zadaci, kao što su reforma javne uprave, poboljšanje poslovne klime i održavanje makroekonomske stabilnosti, prenosi "Banka magazin".

Predstavnici EBRD-a pozvali su zemlje u koje investira ova banka da prioritet stave na stabilizaciju bankarskih sistema.

Saradnja

ISTANBUL/SARAJEVO - Zajednička saradnja u jugoistočnoj Evropi preduslov je regionalnog ekonomskog rasta i razvoja, rekao je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Hido Biščević na dvodnevnom Balkanskom ekonomskom samitu, koji se završio juče u Istanbulu.

On je naglasio potrebu da ključni regionalni igrači osmisle i provedu zajedničke projekte da bi se racionalizovali regionalni resursi, a posebno imajući u vidu trenutnu svjetsku ekonomsku i finansijsku krizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana