Evropska centralna banka se ne slaže sa evroizacijom

Glas Srpske
Evropska centralna banka se ne slaže sa evroizacijom

LONDON - Evropska centralna banka odbacila je pozive za uvođenje evra u zemlje istočne i srednje Evrope prije njihovog formalnog ulaska u evrozonu, piše jučerašnje izdanje dnevnika "Fajnenšel tajms".

Londonski dnevnik, koji je prekjuče objavio povjerljivi dokument Međunarodnog monetarnog fonda prema kojem je ta ideja dio strategije pomoći regionu u borbi protiv ekonomske krize, juče je naveo da Evropska centralna banka insistira da zemlje koje žele da usvoje evro moraju da prođu kroz punu proceduru i da neće biti nikakvih prečica. Prema pisanju lista, zvaničnici u novim članicama EU različito su reagovali na inicijativu MMF-a.

Neki od njih smatraju da bi uvođenje evra imalo jedino smisla u malim baltičkim ekonomijama sa fiksnim deviznim kursom, dok u članicama u kojima je kurs plivajući, poput Poljske i Češke, ta mjera ne bi donijela rezultate, sem, kako je primijetio jedan poljski ekonomista, u slučaju "ekonomske kataklizme".

List navodi da su i mišljenja stručnjaka podijeljena pošto neki tvrde da je prelazak na evro u baltičkim državama samo pitanje vremena, a drugi da od toga jednostavno nema ništa, jer Evropska centralna banka ne želi da snosi odgovornost za zemlje izvan evrozone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana