Evropljani zabrinuti zbog SAD

Tanjug
Evropljani zabrinuti zbog SAD

Evropska centralna banka (ECB), Francuska i Njemačka upozorile su na to da bi budžetska blokada u SAD mogla da ima ozbiljne posledice širom svijeta.

Te posljedice mogle bi se osetiti prije svega u evrozoni, čija je ekonomija tek počela da se oporavlja od krize.

Svaki dodatni dan blokade u SAD predstavlja rizik, ne samo po američku, već i po svjetsku ekonomiju, izjavio je predsjednik ECB Mario Dragi, a prenijela agencija Frans pres.

U Vašingtonu republikanci i demokrate, koji se već spore oko budžeta, imaju svega oko dvije nedelje da postignu sporazum o podizanju limita zaduživanja države, da bi bio izbjegnut bolan bankrot.

Dan nakon što je američka vlada zatvorena prvi put nakon 17 godina, zakonodavci se i dalje spore oko budžeta, a demokrate odbijaju da popuste pod zahtjevima republikanaca da se revidira zakon o zdravstvu koji je progurao predsjednik Barak Obama.

Investitori, za sada, ne reaguju na krizu u SAD i na berzama nisu zabilježena veća kolebanja.

"Blokada je za sada prilično benigna, a njen uticaj na tržišta relativno mali", rekla je pomoćnik direktora Sektora za monetarna i kapitalna tržišta pri Međunarodnom monetarnom fondu Lora Kords.

U Parizu je, međutim, francuski ministar finansija Pjer Moskovisi upozorio da bi budžetska blokada u SAD mogla da uspori privredni oporavak Francuske.

U Berlinu je portparol njemačke vlade Štefen Zajbert rekao da vlada pomno prati razvoj događaja u SAD, izrazivši žaljenje zbog toga što konflikt oko budžeta još uvijek nije rješen.

Evrozona je konačno izašla iz 18-mjesečne recesije u drugom kvartalu, ali je oporavak još uvijek spor. Analitičari vjeruju da će uticaj blokade u SAD, ako ona ne potraje, biti relativno mali, dok bi, u slučaju dugotrajnije blokade, došlo do pada povjerenja među potrošačima na tržištima.

Međutim, ako Kongres ne uspije da dogovori podizanje limita duga, to bi imalo ozbiljnije posljedice, navode stručnjaci. Bonitetna agencija "Fič" navodi da bi, ako limit duga ne bude podignut, Vašington morao drastično da smanji tekuću potrošnju, što bi imalo ozbiljne posljedice po ekonomski oporavak, kao i kredibilitet SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana