Evropi prijeti finansijski kolaps

Glas Srpske
Evropi prijeti finansijski kolaps

LONDON - Svjetska ekonomska kriza, koja je počela u SAD, u Evropi će se pretvoriti u pravu katastrofu, ocijenio je list "Fajnenšl tajms", javila je Srna.

Opasnost koja vreba iz centralne i istočne Evrope, vidi se u mogućnosti totalnog finansijskog kolapsa i to je trenutno najvažnije pitanje sa kojim se suočava EU.

Kriza je disproporcionalno pogodila centralnu i istočnu Evropu zbog dvije greške politike njihovih vlada. Prva greška bila je ohrabrenje građanima da uđu u hipoteke u stranoj valuti.
U Mađarskoj je skoro svaka hipoteka u stranoj valuti i to većinom u švajcarskim francima. List navodi da donekle mogu da se razumiju pozajmice u evrima, jer će Mađarska na kraju ući u evrozonu, ali se ta zemlja neće pridružiti Švajcarskoj.
Novac koji su mađarska domaćinstva uštedjela na niskim švajcarskim kamatnim stopama, praktično je izbrisan rastom vrijednosti švajcarskog franka.

Druga greška, u direktnoj vezi je sa prvom. Nove članice EU tretiraju članstvo u evrozoni kao dobrovoljni izbor, a to je loša interpretacija njihovih vlastitih sporazuma o pridruženju.
Kada su potpisali članstvo u EU, oni su takođe preuzeli evro kao valutu, uz izuzetak jedino Velike Britanije i Danske.
- Kao odskora industrijalizovane ekonomije, one nisu obavezne da se pridruže odmah, ali imaju obavezu da primjenjuju politiku u skladu sa eventualnim članstvom - piše list.

List ocjenjuje da su te zemlje primjenjivale takvu politiku one bi do sada bile članice evrozone, a Slovenija i Slovačka su pokazale da je uz pravu politiku moguće ući rano u evrozonu i obje te zemlje su sada bezbjedne. Za druge, odluka da odugovlače pokazala se kao propast finansijske stabilnosti.

U suočavanju sa ovakvom krizom ne želite da budete mala otvorena ekonomija na obodu evrozone sa nebitnom valutom i mnogo hipoteka u švajcarskim francima, piše list.

Otkazi

Britanski mobilni operater "Vodafon", saopštio je juče da će ova grupa otpustiti 500 radnika u zemlji u sklopu mjera smanjenja troškova. Gotovo 360.000 zaposlenih u nefinansijskim sektorima širom svijeta, ostalo je bez posla od početka ove godine, zbog produbljivanja ekonomske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana