Evropi ozbiljno prijeti evrogedon

Glas Srpske
Evropi ozbiljno prijeti evrogedon

SIDNEJ - Vodeća australijska prognozerska kompanija upozorila je juče da prijeti "evrogedon" - propast evropske finansijske strukture uz ogromna razaranja, slična uništavanju u filmu "Armagedon".

Kako predviđaju, u tom slučaju banke bi doživjele kolaps, a svjetska ekonomija potonula u novo previranje, što bi moglo da označi kraj ekspanzije ekonomija koje se oslanjaju na rudarstvo.

Iako je samo "marginalno" vjerovatnije da će dugom opterećena evrozona uspjeti da se ispetlja iz fiskalnih nedaća, u kvartalnom izvještaju uticajne australijske prognozerske kompanije "Deloit-Ekses ekonomiks" o izgledima ekonomske aktivnosti upozoreno je da postoje realne šanse za nastanak ekonomske krize i propast banaka, prenijele su agencije.

- Možda to u 2012. neće biti tako traumatično kao što je bilo 2008. i 2009. tokom finansijske krize, ali će ponovo postojati šansa da globalni odgovor na bilo kakvu novu krizu ni ovog puta ne bude korjenit jer su vlade sada previše zabrinute zbog dugova i deficita, dok su mnoge centralne banke već skresale svoje kamatne stope na rekordne minimume - navedeno je u ovom izvještaju.

U izvještaju se navodi da je sudbina evra "ključna nepoznanica", pri čemu postoji mogućnost da jedna ili više članica napuste evrozonu ili budu primorane da izađu iz bloka zajedničke valute, što bi izazvalo izuzetno veliki pritisak na finansijske institucije.

- Evropska centralna banka je zasad, izgleda, u stanju da spriječi previranje na tržištu zbog suverene dužničke krize u evrozoni, ali je taj region osuđen na recesiju, dok buyetska kresanja umanjuju nade u veći rast američke ekonomije, a kineska i indijska privreda usporavaju - navodi ova kompanija.

U međuvremenu, evropski ministri finansija pokušavaju da podstaknu pregovore o rješavanju državnog duga Grčke, što je od ključne važnosti da se izbjegne njena nelikvidnost, ali taj cilj i dalje nije dostižan zbog neslaganja s privatnim povjeriocima Grčke - poslovnim bankama.

Ministri finansija Francuske i Njemačke Fransoa Baroan i Volfgang Šojble razgovarali su juče u Parizu uoči sastanka sa ostalim kolegama iz zone evra u Briselu.

Neimenovani diplomata iz EU je izjavio da su male šanse da pregovori sa privatnim kreditorima o smanjenju grčkog ogromnog duga budu završeni prije samita evropskih lidera idućeg ponedjeljka.

Španija

Španska ekonomija skliznula je ponovo u recesiju u posljednjem kvartalu 2011. godine, a kriza će se produbiti tokom ove godine, dok će blaži oporavak uslijediti 2013. godine, saopštila je danas Centralna banka Španije.
U izvještaju se navodi da je španska privreda oslabila za 0,3 odsto u posljednja tri mjeseca 2011. godine, iako je na godišnjem nivou ojačala za 0,7 odsto.
Trend postavljen na kraju prošle godine vjerovatno će se nastaviti tokom 2012. godine, dodaje se u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana