Evropa u strahu od kraha Irske

Glas Srpske
Evropa u strahu od kraha Irske

BRISEL - Irska će zbog duga od 100 milijardi evra i straha Evropske unije da bi mogla da "zarazi" i druge članice, vjerovatno biti iduća zemlja koja će dobiti finansijsku pomoć EU, pišu londonski mediji.

Evropska unija mogla bi da odobri Irskoj paket pomoći "težak" od 45 milijardi do 90 milijardi evra. Evropska komisija smatra da je rješavanje fiskalnih problema Irske važno za osiguravanje finansijske stabilnosti cijele evrozone.

Iz Vlade Irske juče je saopšteno da Dablin pregovara sa partnerima iz EU o načinu kako da obezbijedi stabilnost bankarskog sistema.

Premijer Irske Brajan Kauen tvrdi da prilikom razgovora sa zvaničnicima iz EU njegova zemlja nije zatražila pomoć.

- Nismo tražili novac od EU jer imamo dovoljno sredstava do polovine iduće godine. Jasno je da u evrozoni vlada velika zabrinutost zbog loših uslova na tržištu i normalno je da sa svojim partnerima razgovaramo o najboljem načinu da to prebrodimo - rekao je Kauen, prenijele su agencije.

Londonski "Gardijan" piše da je vlada u Dablinu pod snažnim pritiskom da se u roku od 24 sata izjasni da li će prihvatiti međunarodnu finansijsku pomoć jer u Evropi raste panika da bi "zaraza" koja je potekla iz upropašćenog irskog bankarskog sektora mogla da se proširi i na druge članice evrozone.

Najveći pritisak na Vladu u Dablinu stiže iz Španije i Portugalije, čija kreditna sposobnost naglo slabi zbog sumnji u finansijske sposobnosti Irske.

- Portugalija je na korak od toga da i sama zatraži međunarodnu pomoć - piše "Gardijan".

"Dejli telegraf" upozorava da fond za pomoć ugroženim zemljama evrozone nije neiscrpan.

- Najprije smo imali Grčku, sada je na redu Irska. Sljedeća stanica je vjerovatno Portugalija, a 750 milijardi evra koje Evropa ima na raspolaganju mogli bi da pokriju troškove ove tri zemlje. Međutim, ako se zaraza proširi do Španije, da ne pominjemo Italiju, priča je završena - piše "Dejli telegraf".

Van Rompej

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej rekao je juče prije sastanka ministara finansija evrozone u Briselu da je evropski blok u "krizi preživljavanja". Van Rompej je rekao da, "ako propadne evro, propašće i Unija", ali je naglasio da problemi mogu biti prevaziđeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana