Evropa traži put za novu deceniju

Glas Srpske
Evropa traži put za novu deceniju

BRISEL - Narednih nekoliko mjeseci biće ključni za ekonomsko ozdravljenje Evropske unije (EU), kada blok treba da utvrdi novi desetogodišnji ekonomski plan kako bi ostavio iza sebe recesiju i osmislio put ka stabilnom rastu i novim radnim mjestima, piše Internet portal "EU Obzerver", prenijele su agencije.

Skoro desetogodišnja negativna stopa zaposlenosti, sve starija populacija EU i rastući budžetski deficiti čine osnovu djelovanja za one koji budu pravili novu ekonomsku mapu puta EU.

Evropski "Obzerver" navodi da aktuelni ekonomski plan EU - Lisabonska strategija, koja ističe 2010. godine, a kojoj je cilj bio da Uniju učini "najkonkurentnijom stručnom ekonomijom na svijetu", nije ostvarena.

- Čuveni ciljevi Lisabonske strategije, 70-odstotna zaposlenost i postizanje potrošnje za razvoj, pokazali su se kao teško ostvarivi. Ipak, evidentno je da ciljevi "EU 2020", neće biti radikalno drugačiji od aspiracija iz prethodnih deset godina, iako će sada naglasak možda više biti na "zelenom rastu", odnosno zelenoj privredi - navodi "Obzerver".

Postizanje ekonomskog rasta i više stope zaposlenosti kroz bolje obrazovanje, usklađeno sa potrebama industrije kao i šira istraživanja i inovacije neće naići na otpor zemalja članica, piše ovaj Internet portal, iako neke nevladine organizacije i parlamentarci žele da vide istinske pomake ka socijalnom uključenju.

Evropska komisija pozvala je u novembru sve zainteresovane strane da iznesu svoja gledišta o novom ekonomskom programu do 15. januara.

Komisija će poslije toga izaći sa prijedlozima na vanrednom samitu lidera EU o ekonomskim pitanjima u februaru, kojim će predsjedavati predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej.

Nacionalne vlade

"Obzerver" navodi da bi se moguće neslaganje u izboru nove ekonomske strategije moglo odnositi na definiciju ciljeva i mehanizama da se ti ciljevi ostvare. Neuspjeh Lisabonskog sistema naveo je vlade nekih zemalja da pozovu na usvajanje obavezujućih mehanizama kako bi se obezbijedilo da zemlje članice ispune svoj dio dogovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana