Evropa nikada neće okrenuti leđa evru

Glas Srpske
Evropa nikada neće okrenuti leđa evru

DAVOS - Francuska i ostali evropski partneri nikada neće okrenuti leđa evru uprkos dužničkoj krizi, rekao je juče francuski predsjednik Nikola Sarkozi u obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Sarkozi je naglasio da bi "nestanak evra bio do te mjere kataklizmičan da ne možemo ni da se poigramo tom zamisli", prenijele su agencije.

On je ukazao da postoje strahovanja oko budućnosti zajedničnog novca 17 država otkako su Evropska unija i Međunarodni monetarni fond morali da spasavaju prezaduženu Grčku i zatim Irsku, ali da je "evro i dalje ovdje".

Direktor Evropske centralne banke Žan Klod Triše podržao je stav francuskog predsjednika, ističući da evro nije u krizi i da je to apsolutno jasno.

Američki finansijer i biznismen Džordž Soroš upozorio je da bi Evropa mogla da se raspadne zbog podjele na bogate i siromašne koja je dodatno uvećana reformom evra.

Soroš je u srijedu, na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u švajcarskom Davosu, rekao da reforma evra, koja je uslijedila poslije dužničke krize u Grčkoj i Irskoj, ne funkcioniše kako treba.

- Evro je trebalo da doprinese približavanju zemalja, a zapravo je stvorio udaljavanje koje se sada pojačava - rekao je Soroš, dodajući da će to za posljedicu imati dvije Evrope koje će se kretati različitim brzinama, prenijele su agencije.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u srijedu na otvaranju foruma u Davosu apelovao je na Međunarodni monetarni fond (MMF) da valute vodećih novih privrednih giganata uključi u svoja specijalna prava vučenja.

MMF dosad brazilsku, rusku, indijsku i kinesku valutu nije uključivao u specijalna prava vučenja, a jedno od obrazloženja je to što kineski juan, nacionalna valuta najveće privrede u grupi ovih zemalja, nije konvertibilan.

Medvedev je dodao i da će se Rusija uzdržati od uvođenja bilo kakvih novih poreza u finansijskom sektoru, kako bi na taj način ohrabrila priliv investicija u zemlju.

Juče je na Forumu iza zatvorenih vrata trebalo da budu održani sastanci i diskusije na kojima je trebalo da prisustvuju američki ministar finansija Timoti Gajtner, evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren te vodeći bankari.

Jedna od tema Foruma u Švajcarskoj kojem prisustvuje više od 2.500 privrednika i svjetskih lidera biće i klimatske promjene u svijetu.

Eksplozija

U hotelu "Morosani" u Davosu koji se nalazi u blizini mjesta gdje se održava Svjetski ekonomski forum, juče je odjeknula manja eksplozija, a povrijeđenih nije bilo, saopštila je švajcarska policija.

Mediji navode da je eksplozija odjeknula u osam časova u podrumu hotela u kojem su smješteni članovi švajcarske vlade, u vrijeme kada se francuski predsjednik Nikola Sarkozi obraćao učesnicima Foruma. Prema izvještaju dnevnika "20 minuta", odgovornost za eksploziju preuzeli su protivnici Foruma.

BiH

Niko od predstavnika vlasti BiH nije otišao na Svjetski ekonomski forum u Davos, potvrđeno je "Glasu Srpske" u Centralnoj banci BiH, te u više ministarstava. Ranijih godina najznačajnijem ekonomskom skupu u svijetu prisustvovao je poglavar islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana