Evropa izbjegla ponovno smrzavanje

Glas Srpske
Evropa izbjegla ponovno smrzavanje

BRISEL - Evropska komisija (EK) je saopštila da više ne postoji opasnost od prekida isporuke ruske nafte u Evropsku uniju (EU), nakon što su Rusija i Ukrajina juče postigle dogovor da se naknada za tranzit nafte poveća za 30 odsto.

- Ruska vlada je obavijestila EK da više nema opasnosti od prekida snabdijevanja EU naftom iz Rusije preko Ukrajine - rekao je sekretar EK za energiju Andris Piebalgs, prenio je Tanjug.

Moskva je u ponedjeljak obavijestila Brisel da bi moglo da dođe do poremećaja u isporuci "crnog zlata" zbog spora sa Ukrajinom. Moskva i Kijev su na kraju postigli dogovor o povećanju takse za tranzit za 30 odsto.

Agencije prenose da je Rusija pristala da tranzitna cijena za iduću godinu bude 6,6 evra ili 9,5 dolara po toni nafte kroz Ukrajinu, nasuprot cijeni od 7,8 dolara po toni u ovoj godini.

Ukrajina je, osim poskupljenja taksi, tražila i da se one plate u evrima umjesto u dolarima, a povećala je i zahtjeve koji se odnose na garanciju minimalnog obima isporuke.

Spor između Moskve i Kijeva doveo je početkom godine do prekida isporuka gasa preko ukrajinske teritorije, čime je "hladnoćom" bilo pogođeno bar 20 evropskih država.

EU i Rusija su ove godine dogovorile da se uspostavi mehanizam za rano upozoravanje kako bi se izbjeglo ponavljanje ovakvih situacija.

- Drago mi je što je Rusija koristila novouspostavljeni mehanizam za rano upozoravanje kako bi nas upozorila na mogući prekid u snabdijevanju naftom. Mehanizam se pokazao korisnim komunikacijskim sredstvom. Drago mi je što su Rusija i Ukrajina u međuvremenu postigle dogovor, kojim se izbjegava mogućnost prekida isporuke za EU - naglasio je Piebalgs.

Isporuka

Agencije prenose da su Kijev i Moskva dogovorili da ukupan obim isporučene nafte u idućoj godini, od koje zavise, između ostalih Slovačka, Češka i Mađarska, bude 15 miliona tona. Rusija je u prošloj godini preko Ukrajine isporučila 17,1 miliona tona nafte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana