Evropa će struju dobijati iz Sahare

Glas Srpske
Evropa će struju dobijati iz Sahare

RABAT - Plan evropskih investitora vrijedan 400 milijardi evra, za snabdijevanje Starog kontinenta električnom energijom proizvedenom u Sahari, sve je bliže realizaciji, iako kritičari upozoravaju na rizike od korišćenja najsavremenije tehnologije u sjevernoafričkim zemljama sa nepotpunom vladavinom prava.

Projekat "Dezertek" za snabdijevanje Evrope strujom iz Sahare trenutno je, naglašavaju stručnjaci, najambiciozniji u svijetu u sektoru solarne energije.

- Ovaj projekat zamišljen je tako da se pomoću niza ogledala u pustinji prikupljaju sunčevi zraci za zagrijavanje vode, čime bi se pokretale turbine za snabdijevanje električnom energijom nove mreže koja bi povezivala Evropu, Bliski istok i sjevernu Afriku - objašnjavaju investitori "Dezerteka", prenosi Rojters.

Grupa investitora u projekat "Dezertek", koju čini desetak finansijskih i industrijskih kompanija, uglavnom iz Njemačke, tvrdi da bi realizacija plana održala Evropu u samom vrhu borbe protiv klimatskih promjena. Realizacija ovog projekta, dodaju investitori, pomogla bi i sjevernoafričkim i evropskim privredama da ostvare rast koji ne bi ugrozio ostvarenje cilja za smanjenje emisije štetnih gasova.

Kritičari, sa druge strane, upozoravaju na niz faktora koji bi mogli da ugroze projekat, među kojima prednjači politika u regionu Magreba, pustinjske oluje u Sahari, ali i rizik po stanovništvo pustinja, ako se njihove zalihe vode budu koristile za čišćenje solarnih panela od pijeska.

Ulagače "Dezerteka" projektu je privukla činjenica da sve pustinje u svijetu za samo šest sati privuku više energije nego što se potroši na globalnom nivou za godinu dana.

Prednosti

Istraživač i stručnjak za Magreb sa Univerziteta u Kembriyu Yory Yofi procjenjuje da Sahara nudi mnoge prednosti koje bi i te kako mogle da budu presudne u realizaciji projekta "Dezertek". Jedan od glavnih  aduta Sahare je blizina Evropi, kao i gotovo potpuno odsustvo stanovništva. Intenzivna sunčeva svjetlost takođe je, naglašavaju, nesumnjiva prednost Sahare. On naglašava da bi bila ludost propustiti priliku koju Sahara nudi Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana