Evropa bogatija od SAD i Kanade

Glas Srpske
Evropa bogatija od SAD i Kanade

NjUJORK - Sjeverna Amerika je svjetski region čije se bogatstvo prošle godine najviše smanjilo kao posljedica kraha finansijskog tržišta, dok je Evropa zauzela mjesto najbogatijeg svjetskog kontinenta, objavio je američki časopis "Forbs", javio je Tanjug.

Sjeverna Amerika, koju sačinjavaju SAD i Kanada, imala je prošle godine 29,3 biliona dolara u imovini, dok je Evropa istovremeno posjedovala 32,7 biliona dolara, pokazali su podaci istraživanja grupacije "Boston konsalting".

SAD i Kanada lani su zabilježili najveće smanjenje bogatstva od svih regiona na svijetu, jer je njeno ukupno bogatstvo, mjereno imovinom kojom se upravlja, opalo za 21,8 odsto. Kao jedan od razloga navode se ogromne investicije tog regiona u akcije.
- Sjeverna Amerika je 2008. godine i dalje imala najveći udio bogatstva u akcijama u ukupnom bogatstvu, u iznosu od 38 odsto. Taj udio je prethodne godine bio još veći i iznosio je čak 50 odsto - navodi se u izvještaju bostonske grupacije koji je objavio "Forbs".

Broj milionera u svijetu prošle godine opao je sa 11 miliona u 2007. godini, na devet miliona, pri čemu je najveći pad, od 17,8 odsto, zabilježen podjednako i u Sjevernoj Americi i Evropi. SAD i dalje imaju najviše milionerskih domaćinstava, blizu četiri miliona.

Švajcarska, čija je bankarska tajna donedavno bila magnet za najveće svjetske bogataše koji su u švajcarskim bankama čuvali svoju imovinu, takođe bilježi smanjenje ukupne imovine kojom upravlja, nakon što su SAD zatražile da im Švajcarska dostavi podatke o američkim klijentima za koje se sumnja da izbjegavaju plaćanje poreza.

- Kada njihove poreske i zakonske pogodnosti iščeznu, isto će se desiti i sa njihovom privlačnošću - ukazao je partner "Boston konsaltinga" Piter Damiš, osvrćući se na takozvane poreske oaze, kao što su Švajcarska, Lihtenštajn i Luksemburg.

Ofšor centri

"Forbs" je ukazao da je Švajcarska lani ostala najveći svjetski ofšor finansijski centar, s učešćem od 1,8 biliona dolara, ili 28 odsto u ukupnom svjetskom ofšor bogatstvu. Osim Švajcarske, i netradicionalni ofšor centri, posebno oni u Aziji, poput Singapura i Hongkonga, imaju izglede za rast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana