Evro obezbijedio 16 miliona radnih mjesta

Glas Srpske
Evro obezbijedio 16 miliona radnih mjesta

BRISEL - Evrozona za manje od dvije sedmice ima dva razloga za slavlje - broj država sa zajedničkom valutom porašće ulaskom Slovačke na 16, a evro će obilježiti desetu godišnjicu postojanja, objavio je buisness.hr.

- Evro je pridonio stvaranju 16 miliona radnih mjesta i s vremenom omogućio nižu inflaciju i niže kamatne stope nego ikada prije. U sadašnjim kriznim vremenima evro štiti kompanije od kursnih nestabilnosti koje su im u prijašnjim krizama nanosile teške udarce - istakao je  predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Baroso.

Dodao je da je presrećan zbog toga što će 1. januara pozdraviti Slovačku kao 16. članicu evrozone i istakao da će evro od Nove godine koristiti gotovo 329 miliona Evropljana.

- Evro je postao simbol identiteta Evropske unije i pokazuje se kao solidan i stabilizirajući činilac na valutnim tržištima u i izvan evrozone. Trebali bismo biti ponosni zbog tog postignuća i moramo čuvati stabilan buyetski i makroekonomski okvir koji je učinio evro tako uspješnim - rekao je evropski povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja Hoakin Almunia.

Evro je 1. januara 1999. godine prihvatilo 11 država članica Evropske unije - Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Irska, Italija, Luksemburg, Holandija, Njemačka, Portugal i Španija. Grčka im se pridružila 2001. godine kada je ispunila kriterijume.

Novčanice i kovanice evra puštene su u opticaj 1. januara 2002. godine, a potpuna zamjena nacionalnih valuta izvršena je potkraj februara 2002. godine. Evro je 2007. godine uvela Slovenija, a ove godine Kipar i Malta.

Evro nisu uvele Danska i Ujedinjeno Kraljevstvo, koje prema Ugovoru iz Mastrihta imaju pravo na izuzeće. Izvan evrozone je i Švedska čiji su građani dva puta na referendumu odbacili prihvaćanje zajedničke evropske valute.

- Pripreme za uvođenje evra u Slovačkoj u posljednjoj su fazi i ono bi trebalo proći bez problema - ističe Evropska komisija.

Slovačka vlada u zadnjih je šest mjeseci intenzivirala informativnu kampanju, koja je uključivala televizijske spotove i informativni autobus koji je obilazio zemlju te ozbiljno shvatila bojazni građana od mogućeg povećanja cijena.

Označavanje cijena u evrima i krunama obavezno je od 24. avgusta ove godine do 1. januara 2010. godine, a kompanije su se etičkim kodeksom obvezale da će poštivati propise o promjeni valute.

Kovanice

DesetEuro slavi deseti rođendan i dolazi u SlovačkuDeset godina korišćenja evra članice evrozone obilježiće izdavanjem prigodne kovanice od dva evra. Osim toga, snimljen je i televizijski dokumentarac o istoriji evra i njegovim koristima koji se može pronaći na internetskoj stranici Opšte uprave za ekonomska i finansijska pitanja Evropske komisije, saopštila je ta institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana