Evro najslabiji u posljednjih 16 mjeseci

Glas Srpske
Evro najslabiji u posljednjih 16 mjeseci

LONDON - Evro je u četvrtak oslabio na najnižu vrijednost prema dolaru u posljednjih 16 mjeseci, nakon što je Francuska prodala obveznice u vrijednosti od osam milijardi evra.

Za jedan evro u četvrtak se moglo dobiti 1,2831 dolara. Evropska valuta istovremeno je pala na najnižu vrijednost prema japanskom jenu u posljednjih 11 godina, prenijele su agencije.

Francuska je prodala obveznice sa desetogodišnjim prispijećem za naplatu uz kamatu od 3,29 odsto, što predstavlja povećanje u poređenju sa kamatom od 3,18 odsto prilikom prethodne prodaje u decembru.
Mnogi investitori strahuju da bi Francuska mogla da izgubi svoj maksimalni kreditni rejting, što bi državi donijelo skuplje zaduživanje.
Agencija za kreditne rejtinge "Fič" u decembru je objavila negativnu prognozu za Francusku usljed očekivanja da će država biti sve više izložena problemima koji nastaju kao posljedica dužničke krize u evrozoni.
Kupci su danas pokazali manje interesovanje za francuske obveznice nego ranije.
Francuska je u novembru usvojila plan za uštedu 65 milijardi evra. Italija i Španija, koje trenutno sprovode bolne mjere štednje, u sljedećim mjesecima takođe će morati da prodaju dio svog duga.

Junker

Godina 2012. ključna je za evro, kaže predsjednik evrozone i premijer Luksemburga Žan-Klod Junker.

- Na kraju ove godine postaće očigledno da su donijete dalje odluke kojima ćemo se približiti ostvarenju naših ciljeva - rekao je on.

Istakao je da se evrozona može suočiti s recesijom čije razmjere nisu predvidljive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana