Evro je od početka tempirana bomba

RTRS
Evro je od početka tempirana bomba

Bon - Tajni njemački dokumenti iz vremena nastanka evra pokazuju da je ova valuta od samog početka bila tempirana bomba, prenosi RTRS.

Njemačka vlada je javnosti objelodanila dokumente, iz vremena nastanka evra, iz kojih se vidi nepromišljenost evropskih političara i njihove bojazni vezane za evro, koje se danas i ostvaruju.

Dokumenti otkrivaju da je evro, koji je “rođen” 1998. i uveden 2002. godine, zapravo od početka bio “vremenska bomba”, što su znali i političari, prije svega oni okupljeni oko Helmuta Kola, koji je u to vrijeme bio njemački kancler.

Tada je kao najslabija karika budućeg evro saveza navođena Italija, koja je još uvijek, pored Grčke, jedna od najvećih prijetnji evrozoni.

Pomenuti dokumenti su nastali između 1994. i 1998. godine i otkrivaju već tada poznate slabosti evra, uz dodatak da Italija ne bi smjela da bude među osnivačkim članicama nove valute, da bi u daljem toku naveli još jednu potencijalnu katastrofu u novoj novčanoj zoni - Grčku.

Savjetnici Helmuta Kola su ga već tada upozoravali da su mjere za konsolidaciju javnih finansija, što je bio uslov za ulazak u evrozonu, u slučaju Italije samo dimna zavjesa i pijesak u oči, jer zapravo ne rješavaju osnovne italijanske probleme.

Zato su njemački mediji sada ubijeđeni da je tadašnji njemački politički vrh “izveo samoprevaru”, jer dokumenti iz februara 1997. godine otkrivaju da je tada kancelar Kol u Rimu naglasio značaj italijanskih strukturnih reformi potrebnih za postizanje mastrihtskih ciljeva, da bi dokument iz aprila 1997. već pokazao da je taj pokušaj skoro ravan nuli, da italijanski privredni rast jako zaostaje za očekivanjima i da konsolidacija javnih finansija ide loše.

Horst Keler, koji je kasnije postao njemački predsjednik je, u to vrijeme, bio glavni njemački pregovarač za Mastrihtski ugovor, i on je upozorio Helmut Kola da Italija nije u stanju da dugoročno smanjuje deficit, kao ni da se riješi dugova, što je velika opasnost za evro.

Uprkos tome je Kol više vjerovao Rimu i Italija je ušla u evrozonu, da bi samo tri mjeseca kasnije Italija priznala da je “malo falsifikovala državno knjigovodstvo” kako bi ispunila zahtjevane kriterijume i ušla u evrozonu.

Njemački list “Der Špigl” dodaje da je, prilikom pravljenja evra, očito politički oportunizam pobijedio zdrav razum.

Naime, evro koji je uveden prije 14 godina je sada u dubokoj krizi, zbog čega su mu, da bi uspio da opstane, potrebne temeljite obnove, među kojima bi za početak u evrozoni trebalo da budu samo države koje su sposobne da se drže postavljenih pravila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana