Evo šta je ključ ruskog uspjeha

Agencije
Evo šta je ključ ruskog uspjeha

Zapadne sankcije trebalo je da budu udarac za Rusiju, ali je njena ekonomija trenutno u boljem stanju nego što su mnogi predviđali, piše analitičar “Forbsa”.

Sankcije Zapada donijele su Rusiji slijedeće “probleme”: rublja je ojačala za 17 procenata od početka godine, a berzanski fond “Market vektor Raša” proglasio je rusko tržište najboljim među zemljama u razvoju, piše analitičar “Forbsa” Kenet Rapoza.

Zapadne sankcije trebalo je da budu udarac za Rusiju, ali je njena ekonomija trenutno u boljem stanju nego što su mnogi predviđali, piše analitičar “Forbsa”.

Rapoza navodi niz dokaza za svoje tvrdnje. Tako, prema najnovijem rejtingu svjetskog ljudskog kapitala (The Human Capital Report), koji je pripremio Svjetski ekonomski forum, Rusija se nedavno podigla sa 55. na 26. mjesto, ukazuje Rapoza.

Sankcije Zapada donijele su Rusiji sledeće “probleme”, ironičan je autor: Rusija je postala najbolje tržište u razvoju ove godine, prema podacima berzanskog fonda “Market vektors Raša”, a rublja je od početka godine ojačala za 17 procenata. Sada je jedan dolar pao na manje od 50 rubalja, dok je u januaru investiciona banka „Goldman Saks” prognozirala rast američke valute do 70 rubalja za dolar za prvi kvartal, podsjeća analitičar.

Prema njegovim riječima, bez obzira na to što investiranje u Rusiju nije trend, ipak se ulaže. Pored toga, analitičari kompanije “Dži-Pi Morgan” ocjenjuju situaciju u Rusiji kao „prilično zdravu” kada je riječ o spoljnom dugu.

Direktorka Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina uspijela je da preuzme kontrolu nad najgorom ekonomskom krizom u zemlji u nekoliko proteklih decenija. Sada, kada se situacija stabilizovala, Centralna banka ima mogućnost da smekša monetarnu politiku, dodaje Rapoza.

Analitičar vjeruje da će sankcije protiv određenih ekonomskih sektora Rusije biti ukinute do kraja ove godine. Prema njegovom mišljenju, o tome svjedoče faktori kao što su porast cijena nafte, stabilizacija ruske ekonomije, želja inostranih investitora da kupuju ruske akcije i obligacije i odbijanje mnogih stranih kompanija da se odreknu ruskog tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana