EU priprema novu strategiju za krizu

Glas Srpske
EU priprema novu strategiju za krizu

BRISEL - Lideri evrozone održaće vanredni samit u martu kako bi se usaglasili o načinima obezbjeđenja evra od krize, rekao je francuski predsjednik Nikola Sarkozi.

Iako je panika na tržištima oko sudbine evra i najslabijih država među 17 članica evropske monetarne unije, popustila, pritisak na vlade da konačno zauzdaju dužničku krizu, nikad nije bio veći.

Zemlje evrozone nadaju se da će ove godine uvesti "globalan paket" reformi koje će biti dovoljno snažne da ubijede tržišta da je evro sigurna investicija.

- Odluke će biti donesene u martu, prvo na samitu evrozone, a potom na sastanku Evropske unije - rekao je Sarkozi u petak na marginama samita EU u Briselu, prenijele su agencije.

Analitičari navode da tržište sa sve više optimizma gleda na ishod krize, naročito poslije ovosedmičnog sastanka u Briselu, na kojem su trebali da odmjere šta sve tačno mora da se nađe u "globalnom paketu."

Prema prognozama analitičara paket bi trebao da iznađe rješenja za slabije države evrozone, a ne može biti isključeno čak i objavljivanje nemogućnosti ispunjavanja dužničkih obaveza.

Evropska komisija je stala iza prijedloga jačanja ovlašćenja Evropskog fonda za finansijsku stabilnost, u okviru paketa za spasavanje u iznosu od 750 milijardi dolara. Fondu bi bilo dozvoljeno da na otvorenom tržištu kupuje hartije od vrijednosti država u nevolji.

Time bi se stabilizovale cijena državnih obveznica i troškovi pozajmljivanja, zemlje bi se snabdjele kratkoročnim kreditima ili bi im se, čak, pozajmio novac da otkupe sopstvene obveznice. Da bi to učinio, Fond će morati da ima više novca.

Uz to, traži se smanjenje kamate koju moraju da plaćaju Grčka i Irska za zajmove koje su uzeli.

- Konačne odluke se ne očekuju prije novog samita krajem marta - kažu diplomate u Briselu.

Zaokret

Nove mjere, ako budu donesene, biće radikalni zaokret u evropskoj kriznoj strategiji, koja se do sada okretala ponudama skupih zajmova za spasavanje zemalja na ivici bankrotstva u zamjenu za bolne budžetske rezove i ekonomske izmjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana