EU: Parmezan iz SAD nije parmezan

Glas Srpske
EU: Parmezan iz SAD nije parmezan

Kao dio trgovinskog dogovora, EU želi da zabrani upotrebu imena Parmezan, Feta ili Gorgonzola za sireve koji su napravljeni u SAD.

Glavni argumet je to što su oni samo sijenka originalnih evropskih vrsta sireva.

Više od 30 godina Eriko Auricio proizvodi sir u SAD, a prije toga njegova porodica i on tim poslom su se bavili u rodnoj Italiji. Međutim, sada Evropska unija (EU) misli da njegov sir nije dovoljno autentičan da bi nosio evropsko ime.

Aurucio, koji je predsjednik Beldžiozo Čiza (Belgiooso Ccheese Inc.) sa sjedištem u Viskonsinu, kaže da nema ideju kako bi drugačije nazvao svoje sireve kao što je Parmezan, ako to bude morao da učini.

U šali je rekao: "Ne mogu da vjerujem da ovo nije Parmezan".

Evropljani kažu da Parmezan može biti samo iz grada Parma u Italiji, a ne iz Auriciove fabrike niti iz sličnih koje američke kompanije prodaju. Feta sir, po njima, mora biti iz Grčke, a njihovi argumenti su da je taj proizvod toliko blisko povezan sa ovom zemljom da je identifikovan kao autetično grčki proizvod.

Američki proizvođači sireva se žestoko protive ovoj ideji, koja može naškoditi domaćoj proizvodnji, a koja vrijedi oko četiri milijarde dolara, pri čemu može i beskrajno zbuniti potrošače. EU nije do sada dala nikakve nove predloge, niti je rekla da li će se o tome raspravljati na ovonedjeljnoj novoj rundi pregovora o slobodnoj trgovini sa SAD, koja se održava u Briselu.

Portparol evropske komisije Rodžer Vejt rekao je da je ovo važno pitanje za EU.

Predmet problema neće biti samo sirevi, već i još neki proizvodi koji se vezuju za evropske zemlje, kao što su grčki jogurt, šunka Blek forest, Venecijanske pomorandže i još neki.

Ovi trgovinski pregovori su važni za EU, jer želi da zaštiti dio izvoza poljoprivrednih proizvoda, što joj može pomoći da izađe iz recesije. Prilika da ima ekskluzivno pravo na prodaju autentičnih proizvoda, može EU osigurati neometano prisustvo svojih proizvoda na tržištima.

Kako američka strana naglašava, pregovori su još uvijek u ranoj fazi, iako obe strane imaju različita gledišta na tu temu.

Auricio, kao i drugi proizvođači sireva u SAD, žestoko napadaju taj predlog EU, uz argumentom da su Evropljani donijeli u SAD originalnu proizvodnju, ali da je tu usavršena i postala dostupna širem tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana