EU odlučila da pomogne Grčkoj

Glas Srpske
EU odlučila da pomogne Grčkoj

BRISEL - Nekoliko ključnih članica evrozone postiglo je juče na samitu EU u Briselu dogovor da se pomogne Grčkoj koja mora da se izbori sa ogromnim budžetskim deficitom i javnim dugom, rekao je predsjednik EU Herman Van Rompej, javio je BBC.

Sporazum je postignut na sastanku kojem su, osim Van Rompeja, prisustvovali predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, francuski predsjednik Nikola Sarkozi, njemački kancelar Angela Merkel, predsjednik Evropske centralne banke Žan-Klod Triše i grčki premijer Jorgos Papandreu.

Sastanku su prisustvovali i španski premijer Hoze Luis Rodrigez Zapatero i predsjedavajući evrogrupe Žan Klod Junker.
- Postoji sporazum o situaciji u Grčkoj. Sada će uslijediti razgovori o sporazumu i sa liderima svih 27 zemalja - rekao je Van Rompej.

Poljski premijer Donald Tusk rekao je ranije da će pomoć, koja će biti prva te vrste nekoj zemlji od kako je oformljena evrozona prije 11 godina, najvjerovatnije biti u obliku dobrovoljne pozajmice država članica.

Poslije saopštenja Hermana van Rompeja vrijednost evra na valutnom tržištu je pala.

Program i štrajkovi

Grčki premijer Jorgos Papandreu rekao je da je ovoj zemlji potrebna psihološka i politička podrška Evrope i dodao da Grčka ne planira obraćanje za pomoć Međunarodnom monetarnom fondu.

- Naš program oporavka je pouzdan, a garantujemo i da je realan - izjavio je Papandreu, a programom oporavka već su zamrznute plate zaposlenih u javnim službama, umanjeni bonusi, uskraćeno pravo na rano penzionisanje i uvedeni veći porezi. Radnici u Grčkoj najavljuju nastavak štrajkova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana