EU donosi Hrvatskoj procvat nekretnina

business.hr
EU donosi Hrvatskoj procvat nekretnina

Zagreb - Hrvatsku nekoliko godina nakon ulaska u Evropsku uniju čeka novi procvat tržišta nekretnina, tvrde analitičari.

Hrvatsko tržište nekretnina je doživjelo procvat prije nekoliko godina, oko 2000. godine nakon što je zemlja počela da se oporavlja od razornog rata i godina političke izolacije.

Podsticaj naglom razvoju tržišta bilo je i očekivanje pristupanja Evropskoj uniji.

Klima, plaže i geografsa raznolikost o čine Hrvatsku idealnom za za strane kupce, investitore, i turiste.

U vrijeme prvog procvata tržišta nekretnina, njihova vrednost u Hrvatskoj je godišnje je rasla od 20 do 30 odsto.

Pogodnost u Hrvatskoj je, kako ističu stručnjaci, i mogućnost kupovine zemljišta koje nije skupo na kom se može sagraditi dom za stanovanje ili ljetovanje.

Ističu i kako Hrvatska postaje sve privlačnije mjesto za investiranje, prije svega glavni grad Zagreb jer se zakonska regulativa pojednostavljuje i otvara prema stranim investicijama.

Kako naglašavaju stručnjaci, premda se investiciona regulativa i regulativa za kupovinu nekretnina u Hrvatskoj pojednostavljuju, za sada je poželjno angažovati lokalnog advokata za sklapanje posla.

Pekid naglog rasta tržišta nekretnina uslijedio je sa svjetskom ekonomskom krizom i produbljenom krizom u evrozoni.

No to je, kako ističu ugledni analitičari tržišta, privremena jer je u Hrvatskoj u vrijeme rasta tržišta sagrađeno mnoštvo novih nekretnina visokog kvaliteta, savremenog dizajna i opreme. Izlaskom evrozone iz krize Hrvatska će biti sve važno turističko odredište, ali i atraktivno mjesto za boravak.

Prednost je i što su sve dosadašnje vlade, uvidjevši šta se dogodilo s obalama drugih mediteranskih i turističkih zemalja, u kojima je u vrijeme turističkog procvata bila masovna gradnja hotela i apartmana, spriječavale tzv. betonizaciju obale.

Zbog toga je i nastao turistički slogan za hrvatsku obalu: "Mediteran kakav je nekada bio".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana