Er Srbija naručila deset aviona

B92, RTS
Er Srbija naručila deset aviona

Beograd, Dubai - "Er Srbija" je naručila deset novih "Erbasovih" aviona A320 neo, koji će postati dio flote kompanije od 2018. do 2020. godine, saopšteno je u Dubaiju.

Kako javlja RTS, cijena ovih modernih letjelica premašuje milijardu dolara, ali će ona ipak biti niža jer su avioni za "Er Srbiju" naručeni u većoj porudžbini partnerske kompanije "Etihad" iz Abu Dabija.

Deset aviona tipa A320 neo postepeno će zamjeniti letjelice koje su sada u sastavu flote "Er Srbije", pa će tako "boing 737" do 2020. godine definitivno otići u penziju.

Kako je na vazduhoplovnom sajmu u Dubaiju rekao generalni direktor Dane Kondić, ova narudžbina ispunjava cilj "Er Srbije", koja će obnavljanjem flote postati prva u regionu koja ima ove najmodernije avione.

"Naš cilj je da postanemo vodeća avio-kompanija u regionu. Da bi to uradili, investiramo u kompaniu i ljude i idemo veoma brzo. Fokusirani smo na ono što mi treba da uradimo, a manje na ono što rade druge kompanije", rekao je Kondić.

Savjetnik za privredu i finansije Siniša Mali kaže da je to izuzetna vijest za Er Srbiju i za srpsku ekonomiju, jer su obično nosioci razvoja privrednih aktivnosti upravo avio-kompanije. Ovih deset letjelica će doprineti tome da Er Srbija bude i profitabilnija i uspješnija i da privuče još više putnika i omogućiće Er Srbiji da leti ka većem broju odredišta.

Avion A320 neo je nasljednik modela A320 ceo i predstavlja najnoviji korak unapređenja "Erbasovog" modela A320E, a odlikuje ga novi, tiši i efikasniji motor, koji troši manje goriva, jeftiniji je za održavanje i manje zagađuje okolinu.

U tipičnoj konfiguraciji, erbas A320 neo ima 150 sjedišta i dolet od 6.850 kilometara. Sve to uz potrošnju goriva koja je smanjena za 15 odsto, što donosi umanjene operativne troškove, sa motorima koji proizvode manje buke i imaju smanjenu emisiju štetnih gasova. Osnovna cijena aviona je 100.200.000 dolara, ali cijena varira u odnosu na konfiguraciju i broj naručenih aviona.

Radi se o generaciji aviona koja bilježi najveći rast prodaje na svijetu. Uz narudžbinu Er Srbije, Erbas je primio 2.500 porudžbina, što čini oko 60 odsto tržišta koje dijeli sa direktnim konkurentima u toj kategoriji putničkih aviona.

Posljednji put novi avioni, za sada bivši JAT, stigli su još 1988. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana