EPS kupuju akcije EP Crne Gore

Glas Srpske
EPS kupuju akcije EP Crne Gore

BEOGRAD - Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković rekao je da se ta kompanija prijavila na tender za kupovinu 18 odsto akcija "Elektroprivrede Crne Gore", javio je Tanjug.

- Suština nije taj procenat učešća u vlasništvu, već činjenica da onaj ko pobijedi na tenderu dobija ugovor o upravljanju elektroenergetskim sistemom Crne Gore. To svakako nije na štetu Crne Gore, a nama je prije svega važno, kada je riječ o upravljanju drinskim slivom, koji praktično počinje u Crnoj Gori. Tu je i dobra hidroelektrana Perućica -  objasnio je Marković.

On je dodao da bi se time popravila ne samo stabilnost rada elektroenergetskog sistema Srbije već i "krvna slika integralnog sistema", u kome bi bilo više energije iz hidrosektora, a bićemo bliži i nekim novim hidroprojektima u Crnoj Gori.

Marković je podsjetio i na planiranu izgradnju četiri hidroelektrane na gornjoj Drini i Sutjesci, na području BiH, istakavši da je to EPS-ova investicija u regionu.

On je ukazao da, kada je reč o hidroelektrani Buk Bijela, gradnja velike elektrane je problematična zato što je kanjon Tare pod zaštitom UNESKO-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana