Epl se sprema da preuzme Soni

Glas Srpske
Epl se sprema da preuzme Soni

TOKIO - Na finansijskim tržištima posljednjih dana sve su glasnije spekulacije da se američka tehnološka firma "Epl" sprema da preuzme japanskog elektronskog giganta "Soni", javljaju agencije.

Iako u kompanijama ne žele da komentarišu ove navode, analitičari kažu da zbog ove vijesti akcije "Sonija" rastu velikom brzinom.

Akcije "Sonija" juče su, pod uticajem ovih spekulacija, porasle za tri odsto.

Američki magazin "Barons" objavio je da "Epl" svoju obimnu gotovinu namjerava da "potroši" za preuzimanje neke firme, a među najčešće pominjanim metama moćne tehnološke kompanije su "Adob", "Soni" i "Dizni".

Analitičari navode da bi, ako "Epl" pokuša da kupi cijeli "Soni", u Japanu to bilo protumačeno kao neprijateljsko preuzimanje.

- "Soni" sigurno neće htjeti da se spoji sa američkim "Eplom", koji u saradnji sa "Guglom" radi protiv njega - smatraju analitičari.

Generalni direktor "Epla" Stiv Džobs, odgovarajući na pitanje šta "Epl" namjerava da uradi s gotovinom od 51 milijarde dolara, rekao je da kompanija u idućem periodu ima u vidu jednu ili više strateških akvizicija.

Trgovanje

Akcije "Sonija" na berzi u Tokiju u utorak su ojačale za 0,7 odsto, na 2.742 jena, a u jednom trenutku su skočile čak na 2.804 jena. Obim trgovanja akcijama japanskog giganta dostigao je čak 17,6 miliona akcija, što je najviše od kraja jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana