Epl najvredniji brend, pretekao Gugl

Glas Srpske
Epl najvredniji brend, pretekao Gugl

LONDON - "Epl" je preuzeo "Guglovo" mjesto najvrednijeg brenda u svijetu, poslije četvorogodišnje vladavine tog vodećeg pretraživača interneta, pokazuje juče objavljena studija agencije za istraživanje globalnih brendova "Milvard Braun".

Procjenjuje se da brend "Epl" sada vrijedi 153 milijarde dolara, što je gotovo polovina "Eplove" tržišne kapitalizacije, pokazala je ova studija, prenijeli su portali.

Direktor za svjetske brendove "Milvard Brauna" Piter Valš naveo je da je upravo usredsređenost na detalje, uz pojačanu prisutnost njegovih proizvoda u preduzećima, omogućila "Eplu" da se istakne među ostalim proizvođačima elektronike.
Od deset najvrednijih brendova, šest je iz tehnološkog i telekomunikacijskog sektora. "Gugl" je na drugom, IBM na trećem, "Majkrosoft" na petom, AT&T na sedmom, a "Čajna mobajl" na devetom mjestu.

"Mekdonalds" je napredovao za dva mjesta i postao četvrti brend u svijetu po vrijednosti, čime je usluga brze hrane postala najbrže rastuća kategorija. "Koka-kola" je, pak, pala s petog na šesto mjesto, "Marlboro" sa sedmog na osmo, a "Dženeral elektrik" s devetog na deseto. Devetnaest od ukupno 100 najvećih svjetskih brendova potiče s tržišta u razvoju.

"Fejsbuk" se pridružio grupi vodećih 100 i zauzeo 35. mjesto, s brendom vrijednim 19,1 milijardu dolara.

Ukupna vrijednost 100 najvrednijih brendova porasla je za 17 odsto, na 2.400 milijardi dolara, zahvaljujući oporavku svjetske privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana