Energoinvestu prijeti pljenidba imovine

Business magazine
Energoinvestu prijeti pljenidba imovine

Zagreb - Hrvatski sudski izvršioci čekaju zeleno svjetlo za pljenidbu blokirane imovine sarajevskog "Energoinvesta" u Hrvatskoj sve do punog izmirenja njegovog prijeratnog duga prema britanskoj kompaniji "Sinochem Internationa Oil", uvećanog za zateznu kamatu.

Prema pravosnažnoj odluci Visokog suda u Londonu iz 2002. godine, "Energoinvest" je dužan "Sinochemu" 8.001.094 dolara, na osnovu 19,8 miliona dolara vrijednog ugovora iz septembra 1991. godine o kupovini tankera sirove nafte za Rafineriju Bosanski Brod, koja je u to vrijeme poslovala u okviru sarajevskog preduzeća. Zbog rata u BiH, ostao je neplaćen dio duga od 3.672.564 dolara, koji je do danas, računajući zatezne kamate, otprilike dostigao prvobitnu vrijednost ugovora. Nakon što u BiH nije automatizmom prihvaćena odluka britanskog suda kojom se "Energoinvestu" nalaže isplata preostalog dijela duga i kamata, "Sinochem" je odlučio da ne pokreće novu tužbu pred pravosuđem u BiH, već da potraživanja naplati prečicom - podnošenjem zahtjeva za pljenidbu imovine "Energoinvesta" u Hrvatskoj.

- Rješenjem suda od 20. aprila 2012. godine, po prijedlogu rukovodioca "Sinochem International Oil Ltd London", određena je pljenidba na nekretninama "Energoinvest" d. d. Sarajevo i to na osnovu strane sudske odluke koja je priznata u postupku priznanja strane sudske odluke koji se vodio pred ovim sudom - potvrdila je za "Business magazine" portparol Trgovačkog suda u Zagrebu Bernardica Novak-Šarac.

Sa bh. strane, kao i u proteklih 20 godina, vlada poprilična konfuzija u vezi s ovim slučajem.

- Ja trenutno nisam u BiH, te Vas molim da odgovore na postavljena pitanja tražite od uprave "Energoinvesta", jer ona je vodila navedeni postupak u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima, a ne Ministarstvo - kratka je poruka Erdala Trhulja, formalno još uvijek aktuelnog federalnog ministra energije, industrije i rudarstva.

Predstavnici "Energoinvesta" već su stupili u pregovore sa predstavnicima kompanije "Sinochem International Oil" kako bi definisali načine izvršenja presude, a o čemu su informisani svi nadležni organi unutar kompanije, kao i Vlada FBiH i nadležno resorno ministarstvo.

Jure Novljan, koji je kao vlasnik i direktor austrijske kompanije "Petrochem" od Kineza kupio spornu naftu koja je potom preko "Sinochema" prodata "Energoinvestu", kaže da su pokušaji vansudske nagodbe koje spominju iz sarajevske kompanije "totalno neozbiljni i predstavljaju svojevrsno ismijavanje, jer je besmisleno danas, poslije 20 godina, razmišljati o nekakvim bezveznim iznosima kojima bi se pokrio dug...".

- Sada, kada je situacija takva da se ugrožavaju "Energoinvestovi" projekti u Libiji, jer ako se ne isporuče dalekovodne konstrukcije blokirane u Luci Ploče, vjerovatno će biti problema s daljim poslovima u toj zemlji. Ja neću odustati od tog novca, jer to je zarađeni novac. Oni su robu primili, prodali i potrošili, a nisu je platili - naglašava Novljan.

Federalni premijer Nermin Nikšić smatra da je ovaj slučaj samo jedan od primjera neodgovornog i nemarnog ponašanja odgovornih osoba, ne samo u "Energoinvestu" kao većinski dužnoj kompaniji, već i članova prijašnjih vlada FBiH.

Odgovor na pitanje zašto je dug prema "Sinochemu" decenijama guran pod tepih, možda leži u imenu glavnog skrivenog učesnika ove afere, koji je za nju vezan i direktorskom i premijerskom foteljom. Riječ je o Nedžadu Brankoviću, koji je u vrijeme donošenja londonske presude protiv "Energoinvesta" bio generalni direktor te kompanije, a potom je slučaj "Sinochem" zataškavao sa pozicije federalnog premijera, na kojoj je bio od marta 2007. do maja 2009. godine. Ako se uzme u obzir da je Branković glavni akter i mućke kojom je 2001. godine "Energoinvestovo" prijeratno potraživanje od Konga, bez kamata teško 29,3 miliona dolara, prodato lešinarskom fondu "Hemisphere" za 3,3 miliona dolara, postaje jasnija matrica po kojoj je rađeno i u suprotnom smjeru - da se dug "Energoinvesta" od 3,6 miliona dolara multiplicira do iznosa koji će do kraja poljuljati jednu od najvećih bh. kompanija.

Ministarsko posredovanje

U nizu federalnih resornih ministara i premijera kojima je u protekle dvije decenije promakao problem višemilionskog dugovanja "Energoinvesta" prema "Sinochemu" bio je i Vahid Hećo, ministar energije, industrije i rudarstva u sazivu Vlade FBiH prije izbora 2010. godine, koji se za ovaj slučaj veže i kao posrednik u pokušaju postizanja vansudske nagodbe.

- Novljanovi partneri mene su angažovali da otvorim razgovore s rukovodstvom "Energoinvesta", koje je to izbjegavalo, kako bismo pokušali postići vansudsku nagodbu i skratiti agoniju poslije sudskih odluka iz Londona i Zagreba. Ja sam to uradio i time je moja uloga u ovom slučaju okončana - kaže Hećo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana