Energetski sektor iz krize izlazi prvi

Daliborka Sekulić
Energetski sektor iz krize izlazi prvi

BANjA LUKA - Energetski i finansijski sektor RS imaju najveće šanse da se izvuku iz krize, te trenutno trpe njene manje posljedice nego građevinska, drvna i metalska industrija, kazao je za "Glas Srpske" Goran Račić iz Udruženja ekonomista "SWOT".

Za razliku od tekstilne i kožarske industrije, kaže Račić, koje trenutno najviše osjećaju posljedice svjetske ekonomske krize i imaju problema sa likvidnošću i održavanjem proizvodnje, energetski i finansijski sektor RS za sada su u mnogo boljoj poziciji.

- Izdvojio bih i prerađivačku industriju koja uz državne podsticaje ima solidne šanse da manje osjeti posljedice krize. Vidimo da je ove godine zasijano gotovo isto poljoprivrednih kultura kao i prethodnih godina, što je, takođe, pozitivno - rekao je Račić.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, prerađivačka industrija u prvih pet mjeseci ove godine ostvarila je rast proizvodnje od 31,3 odsto. Rafinerija nafte u Brodu sa rastom proizvodnje od 4.747, odsto uticala je na rezultate prerađivačke industrije.

Iz Ministarstva su naveli da je "Elektroprivreda" RS od početka godine proizvela je 3088,54  GWh, što predstavlja 9,28 odsto više od polugodišnjeg plana 2009. godine.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS Ljubo Glamočić kazao je ranije da termoelektrane "Gacko" i "Ugljevik" imaju najveću planiranu proizvodnju u ovoj godini u poslijeratnom periodu.

U cilju prevazilaženja problema i stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta, kažu u Ministarstvu, preduzećima iz oblasti tekstila, kože i obuće, koja izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa, produžene su subvencije u iznosu od 50 maraka po radniku sve do kraja ove godine.

U "SWOT"-u ističu da slabiji oporavak pojedinih privrednih oblasti u RS "koči" usporeno kreditiranje privrede.

- Preduzeća su zbog toga već sada nelikvidna i ne mogu da izvršavaju svoje obaveze prema dobavljačima i bankama - istakao je Račić.

On smatra da bi oporavak privrede RS mogao da uslijedi tek nakon što budu sprovedene započete reforme.

Region

U Srbiji početak oporavka privrede predviđaju za kraj ove godine, te da će se najvjerovatnije značajniji privredni razvoj ostvariti tek 2011. godine. Hrvatska privreda poslije pada bruto društvenog proizvoda od 6,7 odsto početak izlaska iz krize ne očekuje prije polovine iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana