Energetika obilježje razvoja RS

Glas Srpske
Energetika obilježje razvoja RS

BEOGRAD - Energetika bi u idućoj deceniji trebalo da obilježi privredni razvoj Republike Srpske i da doprinese poboljšanju života u RS, izjavio je juče u Beogradu pomoćnik ministra industrije, energije i rudarstva RS Ljubo Glamočić, prenijele su agencije.

- Republika Srpska je prostor koji raspolaže viškovima energije, kako električne koju izvozi više od 25 odsto, tako i značajnim prerađivačkim kapacitetima Rafinerije nafte u Brodu - rekao je Glamočić koji je učestvovao u radu regionalne konferencije o energetskoj budućnosti jugoistočne Evrope.
On je naveo da se resursi kojima raspolaže Srpska u obnovljivim izvorima energije koriste samo simbolično kada je riječ o hidropotencijalu, odnosno izgradnji malih elektrana, te da se ostali potencijali poput energije vjetra, solarne energije i biomase ne koriste u energetske svrhe.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je da je važno da se energetski sektor u BiH nalazi u domenu entiteta, koji se uspješno razvijaju u tom kontekstu, a kao jedan od primjera dobre prakse je naveo uređenje energetskog sektora u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana