Energetika među najvažnijim temama u Davosu

Glas Srpske
Energetika među najvažnijim temama u Davosu

DAVOS- Drugog dana Svjetskog ekonomskog foruma u švajcarskom gradu Davosu, glavna tema bila je "svjetska finansijska kriza i njene pouke", prenose agencije.

Veliku pažnju učesnika privlači i energetika, budući da je generalni sekretar Organizacije zemalja izvoznica nafte najavio spremnost novog smanjenja proizvodnje, dok je ruski premijer Vladimir Putin pozvao na zajednički pristup energetskim izvorima.

Prvi čovjek OPEK-a Abdala Salem El-Badri izjavio je u svom govoru na forumu da je taj kartel spreman na dodatno smanjenje proizvodne kvote ako cijene nafte ne porastu u narednih nekoliko nedjelja.

El-Badri je istakao da se nada da će svjetska tražnja "tečnog zlata" početi brže da raste do kraja ove ili početkom sljedeće godine.

Pored toga, potvrdio je da će do kraja januara članice OPEK-a ispuniti obećanje o smanjenju proizvodnje za ukupno 4,2 miliona barela na dan.

Nakon što taj cilj bude ispunjen, moraćemo ponovo da uradimo procjenu i vidimo kako će tržište reagovati, izjavio je generalni sekretar OPEK-a i dodao da, ako i dalje bude prisutan trend pada cijene nafte, kartel neće oklijevati da dodatno smanji proizvodnju te sirovine.

El-Badri je ipak dodao da smanjenje kvote ne bi trebalo da bude toliko obimno da proizvođači, kad tražnja ponovo poraste, ne bi mogli da je pokriju.

Ruski premijer Vladimir Putin je u srijedu uveče na otvaranju četvorodnevnog foruma pozvao na zajednički pristup izvorima energenata kako bi se povećala energetska bezbjednost i izjavio da njegova zemlja želi da ustanovi više pravaca za izvor energenata.

Putin je u govoru učesnicima foruma u Davosu, takođe, istakao da svijet treba da se vrati stabilnim i uravnoteženim cijenama energenata, koje bi odražavale odnos ponude i tražnje, a ne spekulacija.

- Svi razumijemo da nagla i nepredvidljiva kretanja cijena energenata predstavljaju značajne destabilizujuće faktore po svjetsku privredu - istakao je ruski premijer i podsjetio da je za Rusiju ogroman šok to što je nafta lani pojeftinila za više od 100 dolara za barel.

- Neophodno je ponovo uspostaviti uravnotežene cijene, koje bi se temeljile na balansu ponude i tražnje nafte, u cilju toga da se proces formiranja cijene oslobodi uticaja spekulativnih komponenti - istakao je Putin.

Na forumu u Davosu ove godine je više od 40 predsjednika država i vlada, što je gotovo dvostruko više nego prošle godine, kao i 36 ministara finansija i guvernera centralnih banaka, uključujući guvernere svih članica Grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja, osim SAD.

Gasovod

Putin je rekao da je Rusija i dalje otvorena za strana ulaganja i da bi energetska bezbjednost trebalo da bude proizvod međusobne zavisnosti i razmjene imovine bez primjene dvostrukih standarda. Putin je takođe pozvao na povećanje kapaciteta gasovoda, kojima se taj energent transportuje iz Rusije do Evrope i rekao da njegova vlada još razmatra izgradnju svog prvog gasovoda koji bi vodio do Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana