Energetika mamac za Ruse

Marina Čigoja
Energetika mamac za Ruse

Banjaluka - Privrednici iz Ruske Federacije zainteresovani su za kupovinu, prije svega, prehrambenih proizvoda iz Srpske, kao i za ulaganja u energetski i metalski sektor, poslovne zone i izgradnju hotela.

Istakla je to juče direktor Privredne komore RS Dragica Ristić tokom posjete delegacije Nižnjeg Novgoroda, koju je predvodilo rukovodstvo Privredne komore ove oblasti Ruske Federacije. U okviru posjete, juče je u Privrednoj komori  održan i Poslovni forum privrednika RS i Rusije. 

- U delegaciji su predstavnici osam privrednih društava iz Rusije koji su zainteresovani za kupovinu naših proizvoda, prije svega prehrambenih, alkoholnih pića, voća i povrća, ali i za saradnju u razvoju i zajedničkim ulaganjima u oblasti energetskog i metalskog sektora. Posebno su zainteresovani za izgradnju hotela i ulaganje u poslovne zone - naglasila je Ristićeva.

On je rekla da RS sarađuje sa Ruskom Federacijom, te da ima prostora za njeno unapređenje.

- Prema podacima UIO BiH, za prva tri mjeseca sa Ruskom Federacijom imamo obim razmjene u vrijednosti 168 miliona evra. Od toga najznačajniji dio otpada na uvoz ulja, zbog činjenice da su ovdje prisutni ruski investitori u naftnoj industriji. Svega 628.000 evra odnosi se na izvoz iz RS u Rusku Federaciju - naglasila je Ristićeva.

Dodala je da u strukturi proizvoda koji se izvoze najviše učestvuju ulja i određene količine voća i povrća.

- Upravo u ovim segmentima vidimo mogućnost proširenja saradnje. Predstavićemo naše potencijale i ono što je ovog trenutka spremno za investiranje, kao što je, između ostalog,  agroindustrijska zona Topola - naglasila je Ristićeva.

Ona je istakla da su predsjednici dvije komore prošle godine potpisali sporazum o saradnji, te da je ova posjeta realizovana u sklopu tog sporazuma.

Direktor Odjeljenja za preduzetništvo pri Privrednoj komori Nižnjeg Novgoroda Irina Docenko rekla je da oni žele ne samo da uspostave kratkoročne kontakte, već da zasnuju neku vrstu dugoročne saradnje.

- Nadam se da će se tokom ove posjete ostvariti određeni zajednički projekti u smislu zajedničkih preduzeća. Interesovanje za ulaganje u RS i te kako postoji. To i jeste razlog našeg dolaska ovdje. Govoreći konkretno o poljima za saradnju, poseban akcenat stavila bih na turizam i obrazovanje, u kojem imamo određene projekte - naglasila je Docenko.

Slobodna trgovina

Ristićeva je istakla da je otežavajući faktor za odnose sa Rusijom činjenica da BiH još uvijek nema potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom.

- Zbog toga su naši proizvodi skuplji u odnosu na druge zemlje, a među njima i Srbiju, koja ima potpisan taj sporazum. Očekujemo da se ulože napori i da se u idućem periodu potpiše sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Ruske Federacije - kazala je Ristićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana